Naslovnica BIH Danas vedro, od utorka navečer nove padavine

Danas vedro, od utorka navečer nove padavine

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prvi radni dan ove sedmice obilježit će jutarnji mraz uz postepeno razvedravanje širom Bosne i Hercegovine. Ali, nova oblačnost nam stiže već u toku noći što će dalje stvoriti uslove za nove padavine.

Danas će prvi dio dana obilježiti vedro i sunčano vrijeme sve do poslijepodnevnih sati, a već poslijepodne sa zapada postepen porast oblačnosti.

Noć sa ponedjeljka na utorak širom zemlje obilježit će pretežno oblačno vrijeme, u zapadnim dijelovima zemlje rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

Dnevna temperatura u ponedjeljak između 2 i 7, na jugu do 12°C. Vjetar većinom slab promjenjivog smjera, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne povremeno umjeren istočnjak.

Za utorak, meteorolozi sa BHMeteo.ba prognoziraju pretežno oblačno vrijeme, u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne mogući duži sunčani periodi tokom dana. U Hercegovini i na zapadu rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

U utorak večer i u noći na srijedu očekuje se jače naoblačenje sa zapada koje će postepeno donijeti padavine do srijede ujutro većem dijelu zemlje. Najviše padavina prognozira se u južnim i zapadnim dijelovima zemlje. U većini mjesta kiša, snijega će biti na planinama iznad 1.200 metara nadmorske visine.

Na sjeverozapadu Bosne snježna granica nešto niža i tu se snijeg očekuje već i na oko 700 metara nadmorske visine, s tim da u jutarnjim satima srijede na izmaku padavina susnježice i snijega bude nakratko i u nižim krajevima Krajine.

Također, meteorolozi napominju da prognoza na kojim nadmorskim visinama bi padala kiša, a gdje snijeg je samo na osnovu trenutnog stanja na prognostičkim modelima, i u narednim izračunima modela može doći od određenih izmjena.

Što se tiče temperature, jutro u utorak zbog oblačnijeg vremena nešto toplije od ovog uz temperature između -1 i 3, na jugu do 6°C.

Dnevna temperatura između 4 i 9, na jugu i sjevernim dijelovima zemlje do 13°C. Vjetar slab do lokalno umjeren južnog smjera.

“U srijedu u jutarnjim i prijepodnevnim satima srijede padavine će stići i do istoka naše zemlje, ali će ih tu biti i najmanje. Kiša u nizinama, a u višim krajevima susnježica i snijeg. Od sredine dana i u poslijepodnevnim satima srijede padavine postepeno prestaju posvuda, ali zadržalo bi se pretežno oblačno vrijeme”, prognozira se.

Nakon kraćeg i blažeg zatopljenja u utorak, u srijedu ponovo hladnije. U četvrtak (07.12.) moguće postepeno razvedravanje posvuda, pa bi nas u petak (08.12.) ujutro ponovo dočekao mraz i minusi.