Naslovnica BIH Radnici zeničkog ArcelorMittala stupili u generalni štrajk

Radnici zeničkog ArcelorMittala stupili u generalni štrajk

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica stupio je u generalni štrajk, nakon što su odbili ponudu menadžmenta tog preduzeća za potpis novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata Rašid Fetić naveo je kako je ponuda menadžmenta “sramna”, te kako nije obuhvatila traženo povećane plate.

Sindikat je, naime, u petak, neposredno pred početak sjednice Skupštine, dobio novu, nešto poboljšanu ponudu menadžmenta kompanije za potpis kolektivnog ugovora na godinu dana, ali su predstavnicima Sindikata u pogonima bili potrebni dodatni razgovori i konsultacije s članstvom, pa su juče održali nastavak sjednice, na kojoj je donesena odluka o stupanju u štrajk.

“Radnici smatraju kako je nova ponuda sramna te većinom glasova nije prihvaćena. Ponuda nije obuhvatala povećanje plaće, nego samo uvećanje novčanog dijela naknade za topli obrok sa dosadašnjih pet na 6,5 KM, dok smo mi bili tražili 7,5 KM. Također, kompanija je prihvatila i naš zahtjev da se radnicima, umjesto robnih poklona, isplaćuje po 100 KM za bajramluk, kao i zahtjev za isplatu regresa za 2023. godinu do maja 2024. godine”, istakao je Fetić.

Regres se u toj kompaniji tradicionalno isplaćuje u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca.

Zaposlenici ove kompanije, njih oko 2.200, rade bez kolektivnog ugovora od 31. maja ove godine, kada je istekao dosadašnji ugovor.

U periodu dok traje štrajk, radiće samo departmenti “Energetika” i “Koksara”.