Naslovnica BIH Sutra obustava saobraćaja na putu Semizovac – Ilijaš – Visoko zbog radova...

Sutra obustava saobraćaja na putu Semizovac – Ilijaš – Visoko zbog radova na pruzi

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svi oni koji planiraju putovati u Sarajevo u nedjelju, 15.10.2023., morat će se prilagoditi izmijenjenom režimu saobraćaja na regionalnom putu R445 Semizovac – Ilijaš – Visoko. Naime, JP Željeznice Fedracije BiH d.o.o. Sarajevo će tog dana izvoditi sanacione radove na pruzi 12 Bosanski Šamac – Sarajevo u km 239+932 na PP Donja Vogošća.

Radovi će obuhvatati uklanjanje asfaltne konstrukcije, izmjenu pragova, tucanika, zamijenu i pritezanje kolosiječnog pribora, mašinsko regulisanje kolosijeka i izradu nove kolovozne konstrukcije od asfalta. Zbog toga će biti potpuno obustavljen drumski saobraćaj na putnom prelazu “Donja Vogošća” u periodu od 07:00 do 19:00 sati.

Za vrijeme radova, saobraćaj će se odvijati alternativnim saobraćajnicama, ovisno o smjeru i vrsti vozila. Putnička vozila, autobusi i teretna vozila do 7,5 tona koji idu iz smjera Ilijaša prema Sarajevu koristit će lokalni put Most Malešići – Donja Karaula – Donja Vogošća. Saobraćaj autobusa vršit će se naizmjenično zbog širine lokalnog puta. Teretna vozila preko 7,5 tona koristit će autoput Podlugovi – Jošanica.

Putnička vozila i autobusi koji idu iz smjera Sarajeva prema Ilijašu koristit će lokalni put Donja Vogošća – Gornja Karaula – Stari Ilijaš. Saobraćaj autobusa vršit će se naizmjenično zbog širine lokalnog puta. Sva teretna vozila koristit će autoput Jošanica – Podlugovi.