Naslovnica BIH Dom zdravlja Visoko od danas bogatiji za novo, savremeno opremljeno, sanitetsko vozilo

Dom zdravlja Visoko od danas bogatiji za novo, savremeno opremljeno, sanitetsko vozilo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Domu zdravlja Visoko danas je povodom obilježavanja 29.augusta – Dana Grada Visoko, upriličena prezentacija novog sanitetskog vozila koje je od danas na raspolaganju svim našim sugrađanima. U pitanju je posebno prilagođeno sanitetsko vozilo čija vrijednost iznosi oko 120 000 KM, a sredstva su obezbijeđena od strane Vlade ZDK, Ministarstva zdravstva, dok je jedan dio sredstava dala i sama ustanova.

– U protekle dvije godine uložili smo značajna finansijska sredstva u naš Dom zdravlja, radili smo zajedno sa našim privrednicima, ali i Vladom ZDK, a obzirom da se kontinuirano izokreću određene informacije, zbog javnosti ću naglasiti da su ova sredstva odobrena u decembru prošle godine, a  zbog tenderskih procedura realizacija se desila ove godine. Očekujemo da će nova Vlada ZDK u ovoj godini odobriti i sredstva za nabavku mamografa za što planiramo aplicirati, kako bismo i taj segment ustanove podigli na viši nivo. Što se samog sanitetskog vozila tiče, ono je vrijednosti 120 000 KM, a dodatno smo uložili 40-50 000 KM u njegovo opremanje uređajima koji se nalaze u samom vozilu. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić, te se osvrnuo i na period od prije dvije godine.

– Drago mi je što kontinuirano opremamo Dom zdravlja i stvaramo bolje uslove za naše građane, posebno ako znamo da je nesposobna prethodna predsjednica UO JU „Dom zdravlja“ Visoko dovela ustanovu u stanje u kojem se nalazila kada smo je preuzeli, a nalazila se u dugu od 600 000 KM, radnici nisu dobijali regres, nije bilo adekvatne opreme, a imali smo i problem s rendgen uređajem u sred pandemije korona virusa. Uspjeli smo otkloniti sve što smo zatekli, vratiti ustanovu na fabričke postavke, ubrizgati velika finansijska sredstva, zahvaljujući saradnji sa našim privrednicima, i kad podvučemo crtu u ove dvije godine u Dom zdravlja Visoko je uloženo preko milion KM. Ovaj trend nastavljamo, radimo na izradi projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju nove zgrade Hitne pomoći, u saradnji sa našim privrednicima smo dobili i garancije za značajna finansijska sredstva, tako da uskoro očekujemo i početak tog generacijskog projekta. – kazao je gradonačelnik, te ovom prilikom čestitao Dan Grada Visoko, a svim ljekarima i medicinskom osoblju Doma zdravlja se zahvalio na radu i požrtvovanosti.

O samom sanitetskom vozilu je govorila dr. Mirela Drkić Popara, rukovodioc Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Visoko, koja je istaknula kako je u pitanju vozilo koje su sami uposlenici opremali prema potrebama koje imaju u takvim vozilima.

– Osnov intervencije je adekvatno zbrinjavanje pacijenta, kako na mjestu nesreće, tako i tokom transporta. Praksa po kojoj tretman pacijenta počinje dolaskom kod ljekara ili u ustanovu je bila ustaljena, ali s tom praksom trebamo prestati, jer tretman počinje na mjestu nesreće, javnom mjestu, putu, kući ili stanu. Vozilo koje smo nabavili je jedna intenzivna njega na točkovima i ne postoji stanje pacijenta na koje nismo u mogućnosti odgovoriti. – kazala je dr. Mirela Drkić Popara, te ovom prilikom naglasila kako se pored nabavke opreme konstantno radi i na educiranju osoblja, a priliku je iskoristila i da se zahvali svim prijateljima, donatorima, kao i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo na donacijama i podršci koju pružaju visočkoj ustanovi.

Direktor JU „Dom zdravlja“ Visoko je kazao kako je u proteklom periodu nabavljena značajna oprema, ali se konstantno rade i edukacije i osposobljavanje osoblja.

– Uz sve napore koje smo uložili u proteklom periodu, danas možemo s pravom reći da je naša služba hitne medicinske pomoći jedna od najopremljenijih i najspremnijih u okruženju. Nastavljamo opremanje i drugih dijelova Doma zdravlja, prošle godine smo po istom principu od strane Ministarstva zdravstva i Vlade ZDK nabavili ultrazvučni uređaj za Službu zdravstvene zaštite žena, ove godine finalizirali nabavku sanitetskog vozila, a pokušat ćemo doći do sredstava i za nabavku novog mamografa. – kazao je direktor dr. Zlatko Handžić, te se zahvalio gradonačelniku Mirzi Ganiću i njegovim saradnicima na bezrezervnoj podršci koju ustanova ima.

(visoko.ba)