Naslovnica BIH Od sutra će širom BiH na snazi biti narandžasti alarm zbog visokih...

Od sutra će širom BiH na snazi biti narandžasti alarm zbog visokih temperatura

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon perioda nešto nižih temperaturnih vrijednosti kakve su uobičajene za ovo doba godine, narednih sana stižu nam tropski dani.

U utorak iz FHMZ-a prognoziraju sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

U srijedu 23. augusta također sunčano i vruće. Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40.

U četvrtak 24. augusta također možemo očekivati sunčano i vruće, dok se poslije podne prognozira umjeren porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne što može usloviti slabe lokalne pljuskove. Vjetar slab u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni Celzijusa.
U petak identične vremenske prilike kakve i prethodnih dana.

Što se tiče srednjoročne prognoze sa izgledima vremena do petog septembra, prostrana anticiklona koja zahvata jug Evrope uslovit će stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini.

“Od 24. do 30. augusta, na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kao i u Hercegovine, razvojem oblačnosti, izgledni su povremeni pljuskovi lokalnog karaktera praćeni grmljavinom i jačim udarima vjetra. Od 31. augusta do kraja prognoznog perioda (peti septembar) ponovo se očekuje stabilno vrijeme bez padavina”, prognoza je federalnog meteorologa Bakira Krajinovića.

Krajem mjeseca augusta i početkom septembra, prognozirane temperature očekuju se u granicama prosječnih. Na području Bosne, najniže temperature zraka kretat će se od 11 do 16 , u Hercegovini od 14 do 19, najviše temperature zraka u Bosni do 32, u Hercegovini do 34 stepena Celzijusovih.