Naslovnica BIH Uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici: U Potočare se dostojanstveno ulazi

Uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici: U Potočare se dostojanstveno ulazi

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sve je spremno za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Danas je za 11 sati zakazana komemorativna sjednica posvećena žrtvama koja će biti održana u sali Skupštine opštine Srebrenica, nakon čega će na platou spomen-obilježja biti održan historijski čas “Pružanje otpora agresorskim snagama 1993. godine”.

Dova šehidima

Nakon što su tri dana pješačili od Nezuka do Potočara i prešli put dug oko stotinu kilometara, učesnici Marša mira, njih više od 3.000, večeras će stići u Potočare. Tu će ih dočekati i učesnici Motomaratona, Biciklističkog maratona Goražde – Srebrenica, Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, te ultramaratona Vukovar – Srebrenica koji su na isto odredište stigli u toku dana.

Za 19.30 sati zakazano je iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima 30 identificiranih žrtava genocida iz bivše Fabrike akumulatora, koji će na rukama učesnika Marša, članova porodica žrtava i prisutnih građana biti preneseni do Musale. U večernjim satima biće održana i dodjela novinarske nagrade “Nino Ćatić” u organizaciji Udruženja Biti novinar iz Tuzle, te premijera filma “Dr. Ilijaz” autorice Elme Kazagić.

U MC Potočari danas će stići učesnici Motomaratona, Biciklističkog maratona Goražde – Srebrenica, Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, te ultramaratona Vukovar – Srebrenica.

Komemoracija će početi sutra u 10.30 sati intoniranjem himne BiH, te obraćanjem zvanica, dok je tačno u podne planirano odavanje počasti i polaganje cvijeća žrtvama genocida. U periodu od 12.15 do 13.20 sati u Musali Memorijalnog centra Potočari bit će obavljen vjerski program, nakon čega će uslijediti dženaza-namaz i dova šehidima genocida, a potom i obraćanje i dova reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.