Naslovnica IZDVOJENO Ženski hor Preporod Ilijaš i Vokalni ansambl Preporod Breza održali koncert duhovne...

Ženski hor Preporod Ilijaš i Vokalni ansambl Preporod Breza održali koncert duhovne muzike u Ilijašu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon predstave „Vjernik“ u kino sali, na Trgu „Alije Izetbegovića“ ovog utorka navečer održan je Koncert duhovne muzike na kojem su nastupili Ženski hor Preporod Ilijaš i Vokalni ansambl Preporod iz Breze.

Nejla Keškić Muzaferija, voditeljica Vokalnog ansambla Preporod Breza kazala je za Radio Ilijaš da im je velika čast da imaju priliku prvi put nastupiti u Ilijašu, te predstavila njihov rad.

Vokalni ansambl Preporod Breza broji 11 mladih djevojaka. Dio repertoara čine duhovne pjesme, ilahije, kao i numere koje mogu odgovoriti bilo kojoj vrsti programa i svečanosti, državnim i vjerskim praznicima. Ansambl djeluje više od godinu dana, entuzijastično smo krenuli u ovaj projekat zahvaljujući  predsjedniku BZK Preporod Breza Dervišu Kadriću i na prijedlog članice Upravnog odbora Enise Hodžić, kazala je Nejla dodavši da će se do kraja mjeseca augusta ove godine održati audicija za nove članice.

Medina Poračanin Muratović, koordinatorica Ženskog hora Preporod Ilijaš, koja je članica dugi niz godina, kazala nam je da Ženski hor Preporod Ilijaš djeluje, uz prekide zbog pandemije koronavirusa, oko pet godina. Hor broji između 10 do 15 članica, a zabilježile su brojne nastupe u bh. gradovima.

-Posebno bih izdvojila naš nastup na Bajramskom koncertu „Bajram dođe, mirišu avlije“ održanom za Ramazanski bajram u Sarajevu.  Što se tiče večerašnjeg repertoara izvodimo tradicionalne ilahije, a premijerno ćemo izvesti i jednu našu novu ilahiju koja će uskoro biti objavljena. Iako nemamo zvanične audicije zainteresovane djevojke koje nam se žele pridružiti mogu se informisati kod naših članica koje poznaju, kao i na našoj facebook stranici, otkrila je Medina.

Publika je uživala uz odabrane ilahije i sevdalinke i izvanrednim vokalnim interpretacijama na Koncertu duhovne muzike.

Radio Ilijaš