Naslovnica BIH Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu u slučaju smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Optužnica je podignuta protiv troje ljekara: Suada RožajcaNine Jovanović i Jasmine Halimić zbog nesavjesnog liječenja.

Oni se terete za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje i krivično djelo zloupotreba položaja protiv.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, u srednjoj Bosni, preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Ona je primljena 11. novembra 2021. godine u privatnu ordinaciju, u kojoj je pregledana, a potom je operisana u prostorijama druge.

Roditelji preminule djevojčice ranije su, u medijskim istupima, ispiričali da su na operativni zahvat u Sarajevo djevojčicu doveli po preporuci njene liječnice.

Radi se o liječnici koja je zaposlena u Kantonalnoj bolnici Zenica, u srednjoj Bosni, dok je dopunsku djelatnost obavljala u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Liječnica im je, kako su naveli, sugerisala da operacija koju su morali platiti, bude urađena u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, s obzirom na dugu listu čekanja u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Za ovu liječnicu je kasnije utvrđeno da ne posjeduje licencu za rad u Kantonu Sarajevo, što je potvrdila i Ljekarska komora bh. entiteta Federacija BiH.

Nakon djevojčicine smrti, iz Ministarstva zdravstva KS objavili su da više od stotinu privatnih zdravstvenih ustanova u KS radi nezakonito, s obzirom na to da nisu izvršile obavezu verifikacije medicinske opreme.

Inspekcija je i zabranila obavljanje određenih djelatnosti u sedam privatnih ordinacija, a nadzor je povećan i u ostalim.

Protesti zbog smrti djevojčice održani su u novembru 2021. godine, februaru i decembru (Zenica) 2022. godine.