Naslovnica BIH Objavljena prvostupanjska presuda u predmetu Milan Đokić i drugi

Objavljena prvostupanjska presuda u predmetu Milan Đokić i drugi

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 8.6.2023., izrekao i javno objavio prvostupanjsku presudu u predmetu Milan Đokić i drugi.

Optuženici Milan Đokić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik su oglašeni krivim što su radnjama opisanim u izreci presude počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je preuzet na temelju Zakona o primjeni Kaznenog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Kaznenog zakona SFRJ.

Sud je optuženicima izrekao sljedeće kazne:

• Milanu Đokiću i Branislavu Trišiću kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine;

• Zoranu Tanasiću, Žarku Milanoviću i Mladenu Krajišniku kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine.

Optuženici Milan Đokić, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Žarko Milanović, Milivoje Čobić i Milan Marković su oslobođeni optužbe jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH).

Optuženici su oglašeni krivim što su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u razdoblju od druge polovice mjeseca rujna 1992. godine do prve polovice 1994. godine, i to: Milan Đokić, u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije (SOM) Janja, koja je organizacijski pripadala CSB Bijeljina, Branislav Trišić, kao operativni radnik Službe nacionalne sigurnosti CSB Bijeljina, te Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik, kao pripadnici – policajci SOM Janja/SM Janja postupali protivno pravilima međunarodnoga humanitarnoga prava, i to na način da je Milan Đokić pomagao u mučenju civila bošnjačke nacionalnosti, a Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik mučili civile bošnjačke nacionalnosti.

Na ovu presudu je dopuštena žalba vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka.