Naslovnica BIH Loši vremenski uslovi ugrožavaju ovogodišnji doprinos meda

Loši vremenski uslovi ugrožavaju ovogodišnji doprinos meda

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovogodišnja pčelarska sezona nije započela na najbolji način, jer su loše vremenske prilike i kišovito vrijeme već ugrozili ispašu pčela kada je riječ o bagremu, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka.

Maj je mjesec kad cvjeta bagrem i kad bi pčele trebalo da imaju prvu obilnu ispašu. Međutim, ovih dana zbog kiše i nižih temperatura ugrožen je ovaj vegetativni proces, a time i proizvodnja bagremovog meda, s obzirom na to da je bagrem za pčele jedna od najvažnijih biljaka. Bagrem ne može biti medonosan ukoliko su ovakve temperature i ako nema sunca”, objašnjava Enes Bahtić, jedan od većih proizvođača meda u Unsko-sanskom kantonu.

Prema njegovim riječima, zbog kiše i niskih temperatura pčele ne napuštaju košnice i sve se to negativno odražava na ukupnu pčelarsku proizvodnju.

Husein Šabić, predsjednik Saveza pčelara USK, ističe da bez ispaše nema racionalnog pčelarenja, a još je neizvjesno šta pčelari mogu da očekuju u narednim mjesecima.

Gorući problemi s kojima se suočavamo posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi. Prošla godina je dobro započela s bagremom, ali je kasnije suša uticala na dalju pčelarsku proizvodnju. Od toga kakvo će biti vrijeme u nastavku godine zavisi kakva će biti sezona i proizvodnja meda”, istakao je Šabić.

Prema njegovim riječima, pčelarstvo je, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija, te rast troškova proizvodnje.

Zbog toga što nema ispaše, pčelari su u situaciji da prehranjuju košnice, a tu su opet novi izdaci i troškovi. U protekloj godini, zbog opšteg rasta cijena, u značajnoj mjeri poskupjela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda”, istakao je Šabić.

Prema njegovim riječima, poskupjeli su i svi repromaterijali koji se koriste u pčelarstvu, ali je cijena meda tek neznatno porasla u odnosu na ranije stanje.

Kako kaže, na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje taj broj neprestano smanjuje.

Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem poticaja, pa će pčelarstvu na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj mjeri – pokazaće vrijeme. Ove godine prvi put planirane su i stimulativne mjere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom“, istakao je Šabić.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, rekao je za “Nezavisne novine” da u maju pčelari očekuju jednu od najznačajnih paša, a to je bagremova, koja je ove godine ugrožena.

Kada je on bio u punom cvijetu kiša je počela padati, što je odmah ugrozilo sezonu. Prinosi će biti umanjeni, ali imaćemo i problem sa pčelama, te pčelari moraju biti pažljivi i čim se ukaže prilika pregledati pčelinje zajednice”, rekao je Barašin, dodajući da se loši vremenski uslovi mogu odraziti i na snagu pčelinjih zajednica.

Prema njegovim riječima, neće biti velikih oscilacija kada je riječ o cijeni meda.