Naslovnica BIH Prosvjetni radnici u KS traže status službenog lica, izloženi svakodnevnim maltretiranjima

Prosvjetni radnici u KS traže status službenog lica, izloženi svakodnevnim maltretiranjima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo se osjećaju izrazito nesigurno nakon dešavanja u beogradskoj školi, a na koje je, kako ističu, pasivno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, te zbog toga traže da dobiju status službenog lica.

“Javnost ne zna da se gotovo svakodnevno dešavaju verbalni napadi i maltretiranja, nasilje i prijetnje koje se upućuju radnicima u školama u Sarajevu. Radnici iz straha šute, direktori zbog fotelja ne govore javno, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo sve zna i naravno, po običaju, ne poduzima adekvatne aktivnosti iz svoje nadležnosti, narodski rečeno ne rade svoj posao i škole su prepuštene same sebi”, navode iz Samostalnog sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni odbor KS.

Iz Sindikata navode da je pitanje je dana kada će se beogradski scenarij prenijeti u Sarajevo. 

“Osobe, najčešće roditelji učenika, koji prave probleme u školama po običaju ne budu udaljeni iz škola i ne bude im trajno zabranjen pristup niti budu kažnjeni. A to sve gledaju djeca u školama i onda je za očekivati beogradski, američki ili neki drugi scenarij tu oko nas, u našoj blizini. Jer djeca su zapravo samo djeca i kopiraju ono što rade odrasli”, dodaje se u saopštenju.

U Sindikatu naglašavaju da je “odgoj je odavno postao misaona imenica u školama jer učitelji i nastavnici svoju energiju, po nalogu Ministarstva na čijem je čelu ministrica kojoj je moral fluidna kategorija i Instituta u koji se zapošljavalo telefonom, troše na instant i kvazireforme, postajući pisari, sve manje učitelji, a nekada su prije svega bili odgajatelji i pedagozi pa tek onda radnici u obrazovanju”.

Sindikat naglašava da se problemi ne rješavaju dosadašnjim metodama.

“Naše probleme u školama neće iskorijeniti ishodi učenja i formativno ocjenjivanje, javne nabavke i tenderi za detektore metala, zapošljavanje socijalnih radnika i psihologa u izbornim godinama, angažman naoružanih zaštitarskih službi, traženje najboljeg sistema ocjenjivanja, dok nam je obrazovni sistem takav da imamo školu zbog ocjena, a ne zbog znanja”, tvrde iz Sindikata.

Oni tvrde da je interdisciplinarni pristup jedini način za poboljšanje stanja u obrazovanju.

“Interdisciplinarni pristup svih aktera u obrazovanju prilikom kreiranja zakonskih rješenja i zajedničko djelovanje u praksi, posebno protiv onih koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom, kao i usmjeravanje energije u školi i u porodici prvenstveno prema odgoju pa tek onda prema obrazovanju, jedini je put za poboljšanje stanja u obrazovanju i vraćanje povjerenja prosvjetnih radnika u sistem i općenito poboljšanje stanja u društvu”, kažu iz Sindikata.

Sindikat smatra da je glavni krivac Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlade Kantona Sarajevo.

“A šta uopće očekivati od Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Vlade Kantona Sarajevo kada nisu u stanju da riješe probleme i spriječe strahovladu jednog čovjeka, opće nezakonje, blokade i anarhiju koja se zbog jedne obične direktorske fotelje dešava u Javnoj ustanovi Osnovna škola “Aneks” Sarajevo”, ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata posebnu krivicu umjeravaju na premijera Kantona Sarajevo, kao i na ministricu obrazovanja KS.

“Nihad Uk, odluke Vaše Vlade se ne provode, šutite, ne odgovarate na dopise, ništa ne poduzimate i samo se okolo kao maneken fotografišete i zato sjedite  Naida Hota-Muminović, Vi ste očigledno nepopravljivi i teško da će u Vašem slučaju pomoći bilo koji mobilni stručni tim, a umjesto da radite svoj posao i da oko sebe okupljate sve zainteresirane strane u sistemu kako bi svi zajedno i timski popravljali stanje, podrivate one koji Vam mogu najviše pomoći i istovremeno ne radite svoj posao, zato i Vi sjedite”, ističu iz Sindikata.