Naslovnica ILIJAŠ U slučaju “Čemerno” svjedočio Ekrem Bešlija

U slučaju “Čemerno” svjedočio Ekrem Bešlija

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
IŠLI SMO DA UNIŠTIMO HAUBICE A NE SELO

Na novom roćištu u slučaju “Čemerno” svjedočio je jedan od učesnika akcije na Čemerno, Ekrem Bešlija, koji je u njoj učestvovao kao dobrovoljac, pojašnjavajući da je glavni cilj bio uništenje haubica koje su bile postavljene u samom selu Čemerno, te da se eventualno dođe do oružja, obzirom da dobrovoljci sa Korita nisu imali nikakvo naoružanje, niti su imali vojničke uniforme.

Obzirom da je bio bez oružja on i nekoliko njegovih komšija su ostali na mjestu koje je bilo udaljeno najmanje kilometar od samog Čemerna, odnosno mjesta gdje su bile postavljene te haubice, ali da su mogli čuti pucnjavu i glasove, što je trajalo dvadesetak minuta.

  • Kada se sve smirilo, sišli smo do haubica i tada sam video jednu prevrnutu, dok su drugu pripadnici TO gurali u provaliju. Sve četiri haubice su se trebale minirati, ali su oni koji su nosili eksploziv i kablove pobjegli već s početkom pucnjave. Tu sam vidio i dvojicu poginulih Kakanjaca, te ranjenog Velimira Vidakovića, na kojeg je iz obližnje vikendice pucao čovjek u vojničkoj uniformi. Njega smo, zajedno sa također ranjenim Azmirom Halilovićem snijeli u Mahmutovića Rijeku – ispričao je Bešlija.

Na insistiranje tužioca Velimira Simovića da kaže ko je u toj akciji komandovao i koga je od optuženih vidio tom prilikom, odgovorio je da sa udaljenosti od jednog kilometra nije mogao vidjeti šta se tačno dešava u selu, niti je mogao vidjeti kretanje učesnika akcije.

Zanimljivo je i da je Ekrem Bešlija, kao i nekoliko ranijih svjedoka tokom ispitivanja ustvrdio kako izjavu koju je 2017. godine dao SIPI nije pročitao jer je vjerovao istražiocima a da sada vidi da je pogriješio jer u njoj ima dosta netačnih navoda.

Suđenje se nastavlja 11. maja.