Naslovnica IZDVOJENO Adna Agović, uspješna Ilijašanka sa prebivalištem u Švicarskoj: “Slijedimo svoje snove i...

Adna Agović, uspješna Ilijašanka sa prebivalištem u Švicarskoj: “Slijedimo svoje snove i vrijedno radimo na njihovom ostvarenju”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Adna Agović je 27-ogodišnja Ilijašanka koja živi u Švicarskoj i radi u Lihtenštajnu, s obzirom da ove dvije države graniče. Adna je odrasla u Ilijašu gdje je završila osnovnu školu, a zatim Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu. Nakon završene gimnazije svoje studentske dane je nastavila u maloj državi u srcu Europe, Lihtenštajnu. Na Univerzitetu Lihtenštajn je na diplomskom studiju studirala ekonomiju, a zatim i magistrirala na smjeru informacioni sistemi 2019. godine. Kaže da joj je znanje koje je stekla u obrazovanju u Bosni i Hercegovini mnogo značilo i značajno je pripremilo za studij u inostranstvu.

Adna je već skoro 5 godina zaposlena u sjedištu firme Hilti u Lihtenštajnu, koja je svjetski poznata i broji više od 30.000 radnika širom svijeta.

„Još kao Master student sam se prijavila na konkurs za posao u Hilti koji se nudi za izvanredne studente, gdje se prolazi kroz nekoliko krugova intervjua i prima samo jedan do dva studenta po godini. Na sreću, i pored velike konkurencije uspjela sam dobiti poziciju u IT sektoru ove firme. Svoj magistarski rad sam zatim pisala upravo na temu projekta na kojem sam u to vrijeme radila za Hilti. Nešto više od četiri godine sam radila u IT-u, a od septembra ove godine sam prešla na biznis stranu gdje radim u Business Process Excellence timu sa fokusom na optimiranju biznis procesa. Raditi na strateškim projektima i optimiranju procesa jedne organizacije poput Hilti je zaista velika odgovornost i čast. Posebno sam zahvalna na prilici da radim sa timom stručnjaka, gdje sam daleko najmlađi član tima, ali jednako poštovana kao i starije kolege.“

Adna ističe da je ponosna i na to što je imala čast da gostuje kao gost predavač na svom matičnom univerzitetu Lihtenštajn gdje je održala predavanje studentima prve godine Master studija na temu Business Process Managementa u Hilti, kao i da im prenese svoje iskustvo praktične primjene znanja sa fakulteta na stvarne projekte u poslovnom svijetu. Kaže da bi voljela svoje znanje i iskustvo rado prenijeti i na mlade ljude u svojoj domovini.

Živjeti okružena prelijepom prirodom, švicarskim Alpama i u savršeno uređenom sistemu Švicarske definitivno ima svoje prednosti, ali ona kaže da je Bosna i Hercegovina uvijek na prvom mjestu u njenom srcu i da svaku priliku koristi da promoviše svoju domovinu u najljepšem svjetlu u razgovoru sa svojim kolegama koji su različitih nacija. Pojedini su za Bosnu i Hercegovinu po prvi put čuli upravo iz Adninih priča i odlučili je posjetiti i uvjeriti se u sve ljepote naše domovine o kojima im je Adna pričala.

Njena poruka za omladinu je da slijede svoje snove i vrijedno rade na njihovom ostvarenju, jer ništa nije nemoguće. Sve što želimo možemo i ostvariti ako se tome dovoljno posvetimo. Važno je samo nikada ne odustati, a rezultati sigurno neće izostati.