Naslovnica BIH Maturanti najviše zainteresirani za arhitekturu i medicinu, niko ne želi studirati ruski...

Maturanti najviše zainteresirani za arhitekturu i medicinu, niko ne želi studirati ruski jezik

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Maturanti kreću na novo životno putovanje, a mnogi od njih, vodeći se tržišnim zahtjevima, proteklih nekoliko godina upisuju studijske programe tehničkih ili medicinskih nauka.

Univerzitet u Sarajevu je sredinom prošlog mjeseca objavio konkurse za upis studenata u akademskoj 2022./2023. godini koji omogućavaju upis 6.136 studenata na prvi ciklus i integrirani studij.

Nakon prvog prijavnog roka za upis studenata na prvi ciklus i integrirani studij 3.459 kandidata je ostvarilo pravo na upis.

O tome da li ove godine postoji veći interes za neke studijske programe te da li su određeni studiji interesantniji za buduće studente, pitali smo predstavnike Univerziteta u Sarajevu.

“I ove, kao i prethodne godine, nakon završenog prvog upisnog roka na prvi ciklus i integrirani studij, popunjeno je nešto više od 50 posto mjesta u odnosu na broj ponuđenih mjesta. Najveći interes za studij i popunjenost mjesta primjetni su na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih nauka i grupaciji medicinskih nauka”, kazali su iz UNSA za Klix.ba.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim će svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u narednoj akademskoj 2022/2023. godini biti upisani kao redovni, a troškovi njihovog  studija finansirani iz budžeta Kantona Sarajevo.

“To je jedan od razloga povećane zainteresiranosti za studijski program Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, kao i za studijski program Teorijska i kompjuterska nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu. U ovom trenutku, kada još nije završena procedura upisa, na ova dva studijska programa nema slobodnih mjesta”, istakli su.

Studenti su najviše zainteresirani za studijske programe na Arhitektonskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija, Farmaceutskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa klinikama, Veterinarskom fakultetu i Pravnom fakultetu.

“U prvom prijavnom roku nije bilo zainteresiranosti za studijske programe: perzijski jezik, ruski jezik, sociologija i etnologija, nastavnički smjer biologije, međutim očekujemo da će u drugom prijavnom roku biti iskazana zainteresiranost i za ove studijske programe”, navode iz sarajevskog Univerziteta.

Ukoliko se situacija na tržištu rada u BiH ne popravi, veliki broj studenata će po okončanju studija napustiti svoju domovinu i bolju priliku tražiti u državama Evropske unije, o čemu, na žalost, većina njih razmišlja već prilikom upisa na fakultet.

(klix.ba)