Naslovnica ILIJAŠ U Sudu BiH održan nastavak glavnog pretresa za zločine počinjene nad stanovništvom...

U Sudu BiH održan nastavak glavnog pretresa za zločine počinjene nad stanovništvom Lješeva – Općina Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

6. jula 2022. godine u Sudu BiH održan je nastavak (peti) glavnog pretresa u predmetu Draškić Ranka i Manojlović Save, zločincima osumnjičenim za ratni zločin počinjen nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Lješeva, 5. juna 1992. godine.

Na pretresu kao svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine saslušani su Hidajet Fazlić i Momir Odović.

U svom svjedočenju Hidajet je istakao da je radio u “Željezari” u Službi obezbjeđenja, a optuženi Draškić u vatrogasnoj službi. Naveo je da je jedne prilike Draškić tražio slobodan dan, a da ga je taj isti dan, svjedok prilikom obavljanja radnih poslova i zadataka vidio kako predvodi grupu naoružanih vojnika, koji su se uputili prema naselju Kadarići.

Svjedok je naglasio i to da mu je Zahida Masnopita, koja je preživjela zločin u Lješevu, pričala da ga je 5. juna 1992. godine, po njenom opisu Draškić Ranko, tražio kako bi ga „raskovao na banderi“.

Kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan je i Momir Odović, koji je u odnosu na navode date u toku istrage, danas iznosio očigledno netačne činjenice.
U ranijem iskazu, naveo je da je Marinko Vidović bio na čelu Interventnog voda, čiji su pripadnici bili Draškić i Manojlović. Također u istrazi je naveo i da je Interventni vod Marinka Vidovića pobio Bošnjake u Lješevu.

Na današnjem svjedočenju ove navode nije potvrdio, nego je rekao da prilikom davanja izjave pred Državnom agencijom za istragu i zaštitu (SIPOM) „nije razmišljao na pravi način“ i da je „pogriješio što je dao ovakve izjave“.
Na pitanje Tužitelja g. Adisa Nuspahića, da li je prilikom uzimanja izjave od strane pripadnika SIP-e bio pod pritiskom, da li je pročitao i potpisao ove navode, svjedok je izjavio da nema primjedbi na rad pripadnika SIP-e, da su vrlo profesionalno odradili svoj posao i da jeste on to izjavio.

Očigledno je da je svjedok Odović, danas pred Sudom BiH dao lažni iskaz, a Zakonom o krivičnom postupku BiH, davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo, za što se u konkretnom slučaju počinilac može kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Sud BiH i Tužilaštvo BiH na očigledno lažne iskaze bi morali reagovati po hitnom postupku.

Podsjetimo, Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila.

U optužnici se navodi: „Da su poslije artiljerijskog napada, ušli su u selo, zapalili više kuća i lišili slobode civilno muslimansko stanovništvo. Civili su sprovedeni u dvorište jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, s još petoricom pripadnika Interventnog voda, ubili 20 civila. Dvije osobe su preživjele ovaj zločin, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove u logor“.
Nastavak suđenja zakazan je za 20. juli 2022. godine u 13:00 sati u Sudu BiH.

Autor: Adha Masnopita