Naslovnica BIH Centralna izborna komisija BiH sutra odlučuje o raspisivanju Općih izbora

Centralna izborna komisija BiH sutra odlučuje o raspisivanju Općih izbora

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sutra će u 10 sati održati 17. sjednicu na kojoj će se donijeti odluka o raspisivanju i održavanju Općih izbora u BiH u oktobru. U 11 sati bit će održana press konferencija.

Osim odluke o raspisivanju izbora, Centralna izborna komisija bi na istoj sjednici trebala razmatrati i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, a prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno s 3. majem te prijedloge pravilnika o prijavi političkih subjekata za učešće na Općim izborima u oktobru 2022. godine.

Ono što predstavlja problem i određenu vrstu blokade u radu CIK-a i pripremama za izbore jeste neusvajanje budžeta institucija BiH za 2022. godinu i nedostatak novca. Nakon što se raspišu izbori, rok je obezbijediti novac 15 dana od tog datuma. Dakle do 20. maja je krajnji rok za usvajanje budžeta i osiguranje novca za izbore.

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda još uvijek nije uputilo Vijeću ministara BiH Dokument okvirnog budžeta kao i Nacrt budžeta institucija BiH za 2022. godinu, niti je usvojen zahtjev CIK-a na Vijeću ministara BiH da se obezbijede potrebna sredstva.

“Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi upoznati javnost u Bosni i Hercegovini da ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u Bosni i Hercegovini ne budu u mogućnosti u skladu sa Ustavom i zakonom ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti na dan održavanja Općih izbora 2. oktobra 2022. godine”, naveli su ranije iz CIK-a.