Naslovnica BIH Preminuo poznati arhitekta Amir Pašić, zaslužan za obnovu Starog mosta

Preminuo poznati arhitekta Amir Pašić, zaslužan za obnovu Starog mosta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prof. dr. Amir Pašić, arhitekta, univerzitetski profesor, dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine, ugledni član i rukovodilac Odsjeka za arhitekturu Istraživačkog Centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) preselio je u rodnom Mostaru na ahiret u 69. godini života, saopštilo je Muftijstvo mostarsko.

Doktorsku disertaciju na temu stambene arhitekture islama u Jugoslaviji na primjeru Mostara odbranio je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine.

Profesor Pašić dao je nemjerljiv doprinos na polju obnove i očuvanja kulturne baštine islama i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Ostavio je upečatljiv trag i obol na obnovi u agresiji porušenih sakralnih i drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice, ali bio i inicijator i glavni arhitekta u izradi novih važnih arhitektonskih projekata Islamske zajednice u Mostaru, poput revitalizacije kompleksa blagajske tekije, Islamskog centra s centralnom džamijom, Vakufskog dvora u Mostaru i brojnih drugih. Bio je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine, te koordinator na njegovoj obnovi nakon rušenja u agresiji 1992-1995.

Poznat je kao čovjek po čijim su nacrtima obnovljene najvrijednije građevine islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini, porušene u agresiji. Posebno se ističu Stari most u Mostaru i Aladža džamija u Foči, za koju je govorio da zbog poruke koju šalje njena obnova, davanja sigurnosti povratnicima u Foču, zauzima posebno mjesto u njegovoj stvaralačkoj karijeri.

Njegova stručnost ogleda se u tome da je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta. Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru.

Islamska zajednica u Mostaru ostaće zahvalna za izniman doprinos i prepoznatljivo djelo koje je iza sebe ostavio prof. Pašić, a koje govori o autohtonoj islamskoj graditeljskoj kulturi u Mostaru i Hercegovini, saopšteno je iz Muftijstva mostarskog.

(hayat.ba)