Naslovnica BIH Današnji dan je posebno bolan za kakanjske borce: Prije 29 godina u...

Današnji dan je posebno bolan za kakanjske borce: Prije 29 godina u kukavičkom napadu agresora ubijeno 19 heroja Armije RBiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

25. juna 1992. godine bošnjački narod Vozuće je protjeran u okolne gradove. Veliki broj civila tada je ubijen.

Oko Vozuće je tada postavljen strahovito veliki broj mina, pa je važila za mjesto gdje je tokom agresije postavljeno najviše mina.

Sve do 10. septembra 1995. godine okupirana Vozuća je bila strahovito utvrđenje koje je razdvajalo zeničku i tuzlansku regiju.

Tokom četiri godine agresije na ovom području Armija RBiH je izvršila brojne oslobodilačke akcije koje su bile usmjerene na uništavanje i slabljenje veoma utvrđenih neprijateljskih položaja.

U odbrani i oslobađanju ovog područja poseban doprinos su dali kakanjski borci u sastavu sljedećih vojnih formacija: Općinski štab TO Kakanj, 309. brdska brigada Kakanj, 311. lahka brigada Kakanj, 329. brdska brigada Kakanj, 3. manevarski bataljon Kakanj i 3. bataljon Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade Kakanj.

28. april među Kakanjcima evocira posebno bolne uspomene, što je i razlog zašto se ovaj datum obilježava kao Dan sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce vozućkog ratišta.

Naime, tog dana 1993. godine u Popovoj Luci (danas Luka šehida) u kukavičkom napadu neprijatelja smrtno je stradalo 19 boraca Trećeg bataljona 309. brdske brigade Kakanj.

Na licu mjesta je poginulo 16 boraca, dok su tri borca podlegla ranama u bolnici.

U kamionu su bila 33 borca, skromno naoružana i opremljena. Na mjestu, između Hajdučke i Popove Luke, na tački koju su borci zvali „Nula“, kamion je naišao na protivtenkovsku minu, a istovremeno su eksplodirale i dvije protivpješadijske mine postavljenje u stijenje iznad puta, u nivou karoserije.

Napad je nastavljen sa dvije osamdesetčetvorke i drugim pješadijskim naoružanjem.

Četrdesetak sekundi kukavičkog napada uspjelo je preživjeti, pružajući nadljudski otpor, 14 boraca iz kamiona. Pružajući otpor u tom teškom trenutku oni su onemogućili neprijatelja da pristupi kamionu i u potpunosti završi svoj zvjerski pir.

Na pločama spomen-obilježja u Luci šehida (Kamenica, Zavidovići) uklesana su imena 107 šehida i poginulih boraca.

(M. Imamović/hayat.ba)