Naslovnica BIH Elmedina Hodžić iz Visokog: Inspiracija mnogim ženama

Elmedina Hodžić iz Visokog: Inspiracija mnogim ženama

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Elmedina je rođena u Višegradu iz kojeg je sa porodicom izbjegla zbog rata prvo u Goražde, gdje je provela jedan dio djetinjstva, a potom u Visoko gdje su se trajno nastanili.

Koja je to situacija koja te je dovela do promjene života i tvojih odluka?

” Trenutak koji je bio ključan za promjenu života i odluka je bio gubitak majke prije 6 godina i nesreća u kojoj sam izgubila više od pola pamćenja. Bila je to jako teška godina za mene, s jedne strane gubitak najveće podrške i najvećeg oslonca, s druge strane bolest, s treće odgovornost i obaveze koje sam morala preuzeti. Često kažem da se tada rodila jedna nova Elmedina, jača, svjesnija, prisutnija u vlastitom životu i odgovornija za svoje postupke. Te godine je počelo novo razdoblje u mom životu i ne kajem se ni zbog čega jer su ovih 6 godina bile ispunjene zdravljem prije svega, vlastitim razvojem, promjenama koje su otvorile nove puteve i omogućile meni da danas budem takva kakva jesam. I tome nije kraj, jer ja još radim na sebi i imam još svašta za uraditi ”

Šta je to što te inspirisalo da pokreneš svoje edukacione radionice?

” Prije nego sam pokrenula svoje kurseve, edukacije i radionice, bavila sam se prodajom bookmarka koje sam sama dizajnirala. Kako sam ranije radila u jednoj privatnoj školi na kursevima jezika, često sam dobijala upite preko društvenih mreža za kurseve, ali pošto je moja karijera otišla u drugom pravcu to nisam bila u mogućnosti organizovati. Na kraju sam ipak popustila i odlučila organizovati prvo kurs turskog jezika online za koji sam imala odličan odziv. Iskreno, imala sam tremu jer nisam prije radila kurseve online i nisam bila sigurna kako će to sve izgledati. Ali nakon dobrih povratnih informacija od svojih učenika, odlučila sam da nastavim s tim, uložila u edukacije za alate za online nastavu i ponudila pored turskog kurseve francuskog i španskog, radionice Canve, radionice turske književnosti, itd. Zasad nisam imala nezadovoljnih učenika što je veliki vjetar u leđa da ovo sve radim još bolje i kvalitetnije ”

Tvoji izvori inspiracije?

” Moji izvori inspiracije su različiti. Na prvom mjestu Kur’an kao nepresušan izvor inspiracije i naš Poslanik    s.a.v.s. i njegova časna porodica, neka je selam i salavat na njih, potom moje rahmetli majka i tetka koje su mi bile podrška od prvog do posljednjeg dana za sve, a onda i svako ko je uspio ostvariti svoje snove, ciljeve, svako ko radi na sebi, ulaže u znanje, gradi sebe i svoj život i time olakšava i drugima. Posebnu inspiraciju i snagu mi uvijek daju žene koje su se suočile sa brojnim nedaćama i izazovima u životu, ali su stale na svoje noge, prevazišle to sve i uradile nešto od svog života. Takvim ženama sam okružena često i mi pričamo o idejama, vjeri, radu na sebi, poboljšanju sebe da bismo doprinijeli poboljšanju zajednice i to je nešto fantastično jer u takvim razgovorima nema mjesta traču, ogovaranju niti bilo kakvoj maloj priči ”

Da li planiraš nešto novo u svojoj karijeri?

” Planiram jer sam dinamična osoba koja ne voli stajati u mjestu i 2022. i 2023. godina će biti godine velikih promjena i u privatnom i u poslovnom smislu, ali zasad bih to voljela zadržati za sebe ”

Tvoja poruka drugima?

” Moja poruka drugima je da ne odustaju od sebe i od svojih snova. Neću vam reći da možete ostvariti sve što zamislite, ali ću vam reći da možete da pokušate da ostvarite sve što zamislite, a ako na tom putu pak shvatite da to nije to, da je i to uredu i da dok ste živi imate svaki dan priliku posvetiti se onome što volite. Radite više stvari koje vas čine sretnim, ne vežite svoju sreću za osobe ili stvari već za vas same jer ste vi izvor svoje sreće. Sitna zadovoljstva i mali koraci svaki dan vode velikim uspjesima i velikoj sreći. Nedavno sam u jednoj knjizi pročitala da je neminovno da čovjek plati cijenu za sve što radi ili ne radi, ali da je poenta da ono što će dobiti u konačnici bude vrijedno cijene koju će platiti. Zato su procjena i samoprocjena vrlo važne. Prva nam omogućava da realno i objektivno sagledamo situaciju, a druga da ocijenimo vlastite sposobnosti kako bismo rizik od neuspjeha u nečemu i krajnjeg (vlastitog) nezadovoljstva sveli na minimum. Ja vam od srca želim mnogo uspjeha u svemu što radite, da budete ispunjeni radošću i mirom dok koračate na putu do ostvarenja vlastitih snova i ciljeva ” .

(bosnavijesti.com)