Naslovnica BIH U Sarajevu jutros -12 stepeni, saobraćaj se odvija otežano zbog poledice na...

U Sarajevu jutros -12 stepeni, saobraćaj se odvija otežano zbog poledice na cesti

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Izuzetno niske temperature zabilježene su jutros u većini dijelova Bosne i Hercegovine, a termometar u Sarajevu pokazuje -12 stepeni. Zbog leda i poledice je otežano kretanje kako vozilima tako i pješacima.

Veliki broj trotoara u sarajevskim naseljima je prekriven ledom, a problem je nastao zbog snijega koji nije na vrijeme očišćen.

U odgovoru na kritike i žalbe građana, nadležno komunalno preduzeće KJKP Rad navelo je kako njihova zimska služba ima ugovore sa četiri gradske općine i Direkcijom za ceste KS te preuzetim obavezama iz ugovora obavlja svoje aktivnosti na terenu shodno vremenskim prilikama.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH kažu kako se danas očekuje pretežno sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje.

“Prije podne će niske naoblake biti na području Krajine, istoka i sjeveroistoka Bosne i lokalno u centralnim područjima. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka će uglavnom biti između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. U Sarajevu će biti sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka će biti oko -2°C”, saopćili su.

Iz BIHAMK-a su saopćili kako se jutros na putevima u BiH saobraća otežano i usporeno. Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima, kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na cesti.

“Ugaženog snijega ima mjestimično na putevima Priluka-Glamoč-Mlinište. Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme”, kazali su.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic – Jablanica tokom dana se saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 4:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana se saobraća naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-6 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo – Kladanj (Olovske Luke), Jablanica – Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča – Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(klix.ba)