Naslovnica ILIJAŠ Odnos medicinskog osoblja Doma zdravlja u Ilijašu prema pacijentima

Odnos medicinskog osoblja Doma zdravlja u Ilijašu prema pacijentima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na naš redakcijski email dobili smo zanimljivu poruku od naše sugrađanke koja je željela ostati anonimna. Poruka se tiče odnosa uposlenika Doma zdravlja u Ilijašu prema pacijentima. Ipak nije sve tako crno kao što mislimo. U nastavku vam prenosimo poruku naše čitateljke u cjelosti:

Poštovana Redakcijo portala ILIJAS.info,

Obzirom da nam je svakodnevnica postala izvor brojnih ružnih i teških tema, ja Vam se javljam sa onim ljepšim. Naime, željela bih putem Vašeg portala da uputim srdačne pohvale za uspolenike DZ Ilijaš, barem za ove sa kojima sam se ja susrela. Obzirom da sam se prije nekoliko godina preselila u Ilijaš, morala sam svoje zdravstveno osiguranje prebaciti u ilijaški dom zdravlja. Nakon prebacivanja zdravstvenog kartona iz moje bivše opštine i zahtjeva za učlanjenje u jedan od timova porodične medicine, ljubazno osoblje mi je objasnilo da zbog cijele situacije sa korona virusom nedostaje kapaciteta, te da neću moći pristupiti nijednom timu porodične medicine.

Obzirom da smo navikli da se u javnim ustanovama susrećemo sa neljubaznim i bahatim zaposlenicima, očekivala sam takav pristup i sada. Međutim, na moje veliko iznenađenje, ljubazna zaposlenica DZ Ilijaš (kojoj nisam zapamtila ime) mi je telefonski rekla da se zbog nemogućnosti pristupa nekom od timova ne brinem, te da u bilo kojoj situaciji, u slučaju potrebe ne daj Bože, samo nazovem, zakažem pregled, a oni će me uputitit do prvog slobodnog doktora u datom trenutku.

Prije par dana, zbog zdravstvenih problema, sam nazvala DZ Ilijaš i objasnila situaciju, te mi je, opet ljubazna gospođa rekla da slobodno dođem odmah, obzirom da nema gužve, pa će me doktor/doktorica pregledati i prepisati mi neophodne lijekove za saniranje stanja. Naravno, odmah sam otišla u Dom zdravlja, a tamo me dočekuju izrazito ljubazne medicinske sestre, mjere temperaturu i obavljaju sve neophodne mjere dezinfekcije. Izvinjavaju se jer ću malo pričekati (15 minuta), obzirom da doktor ima, 2 unaprijed zakazana pacijenta, prije mene. Nakon što sam došla na red, u ordinaciji me dočekuje izrazito ljubazni, dr. *****, te mi se unaprijed izvinjava jer ga zatičem u brojnim papirima i kaže mi da ću pričekati minut-dvije, samo dok on napiše neku uputnicu za bolnicu. Detaljno me pregleda, izdaje mi recept za lijekove i kaže mi ako se slučajno stanje pogorša i ne bude bolje, da opet dođem na pregled. Pri izlasku mi se još jednom izvinjava jer sam čekala (čitave dvije minute). U čekaonici me ispraća ljubazna sestra i govori ako još nešto bude trebalo, da ih slobodno nazovem i obratim im se.

Željela sam kroz ovu svoju pohvalu da pokažem da u javnim zdravstvenim ustanovama još uvijek možemo sresti ljubazne osobe, koje vole svoj posao i kojima je njihov pacijent na prvom mjestu.

Srdačan pozdrav.