Naslovnica ILIJAŠ Razgovor sa mladom Ilijašankom Hanom Bukvom: Posao arhitekte/dizajnera je jako odgovoran

Razgovor sa mladom Ilijašankom Hanom Bukvom: Posao arhitekte/dizajnera je jako odgovoran

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ilijašanka Hana Bukva, studentica je pete godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Hana je srednju školu završila u Visokom, ali se nakon toga odlučila upisati Arhitektonski fakultet u Sarajevu. Pri kraju studija počela je raditi u svojoj struci, odnosno projektovanju i dizajniranju enterijera, ali i na vlastitim projektima.

Sa Hanom smo obavili kratki razgovor kako bi se bolje upoznali sa njom i njenom profesijom.

Reci nam nešto o sebi u kratkim crtama?

Moje ime je Hana Bukva. Peta sam godina na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Volim arhitekturu koja u meni budi sreću i daje inspiraciju za stvaranje kreativnih ideja i projekata. Ispunjava me stvaranje ugodnih prostora za druge. Od dizajna eksterijera do oživljavanja enterijera, trudim se postići nova i lijepa okruženja za kvalitetan život čovjeka – mjesto gdje se nakon stresnog dana može zakoračiti u oazu mira. U sklopu predmeta Enterijeri i dizajn radila sam konkursna rješenja za Geberit te sa grupom kolegica izradile smo knjigu kao prikaz poboljšanja izgleda Umjetničke galerije u Sarajevu. Učestvovala sam i na izložbi najboljih radova na zadatku enterijerskog rješenja stana… Rado se posvećujem izradi idejnih rješenja garsonjera, obiteljskih kuća, stambenih zgrada i enterijerskih rješenja doma kakvog ste uvijek željeli.

Kako izgleda proces dizajna enterijera?

Posao arhitekte/dizajnera je jako odgovoran jer sve što „stvaramo“ može da pozitivno ili negativno utiče na svakodnevni život ljudi. Prilikom procesa dizajniranja, potrebno je razmišljati o funkciji, formi, estetici, prostoru, volumenu, obliku itd. Poseban akcenat treba dati potrebama prostora i klijenta. Svaki novi prostor je izazov, novi su ljudi koji vole drugačiji stil uređenja, vode drugačiji način života i to je zaista svaki put i nova inspiracija. Na prvu neobično zvuči, ali zaista je zanimljiv taj prvi sastanak sa ljudima kada vam pokušavaju opisati na koji način žive i što im je bitno kod uređenja njihovog budućeg doma. Moj posao izrazito je dinamičan i stalno dolazi nešto novo i drugačije.

Neke od Haninih radova možete pogledati u nastavku teksta: