Naslovnica ILIJAŠ Općina Ilijaš i BBI-a banka potpisale ugovor o partnerstvu za podršku malim...

Općina Ilijaš i BBI-a banka potpisale ugovor o partnerstvu za podršku malim i srednjim preduzećima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Danas su se u prostorijama Biznis centra Ilijaš sastali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i Amer Bukvić predsjednik Uprave BBI-a banke kako bi potpisali ugovor za podršku malim i srednjim preduzećima.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da u vrijeme pandemije žele da ovim načinom pomognu poljoprivrednicima.

„Za nas i općinu Ilijaš ovo je jako značajan događaj, po prvi put ulazimo kao općina u ovu vrstu aražmana koji znači regrisivanje kamatnih stopa za sva naša prava i registrovana fizička lica iz sfere privrede. Na ovaj način želimo da pomognemo našoj privredi, a posebno u ovim uslovima pandemije korona virusa. Ovo je jedna od mjera općine Ilijaš koju smo kreirali u 2020. godini, nekoliko je značajnih mjere prije svega i pripremili smo isplate minimalnih neto plata i dijela minimalnih neto plata za naša registrovana fizička lica za mjesec april i maj shodno našem sporazumu s KS. Kanton Sarajevo je preuzeo tu obavezu za pravna lica, a jedan broj općina u kantonu za registrovana fizička lica na područjima tih općina. Za ove dvije mjere smo izdvojili za plaće 150.000 KM, a ovaj projekat je 100.000 KM i imamo puno ovih mjera koje su vezane za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i čivan niz mjera za socijalno sfere.Dobili smo za partnera BBI-a banku kojoj se zahvaljuljem na njihovom učešću i prihvatanju ovako kreiranje mjere. Kroz ovu mjeru banka će obezbijediti 4, 7 miliona za plasmane kredite našim privrednicima i pravnim i registrovanim fizičkim licima. Kroz projekat smo definisali maksimalni kredit po jednom pravnom licu da bude 300.000 KM, a da za registrovana fizička lica maksimalan iznos bude 50.000 KM. Ono što je bitno za privrednike jeste dužina otplate kredita gdje je postavnjena do 60 mjeseci.Također važno je da se ove vrste kredita mogu koristiti za bilo koje potrebe koje poljoprivrednicima imaju “ rekao je načelnik Fazlić.

Amer Bukvić predsjednik Uprave BBI-a iskazao je svoje zadovoljstvo potpisivanjem ovog važnog ugovora.

„Mislim da je ovo vrlo dobra mjera podrške malim i srednjim preduzećima. Ovo im doživljavamo kao javno privatno partnerstvo koji ima za cilj da se podrže mala i srednja preduzeća tako što će im se obezbijediti finansiranje pod cijenu od nula posto. Obrade zahtjeva i finansiranje su nula posto to znači bez ikakvih troškova, i mislim da je to nešto što pomaže našim poljoprivrednicima u ovom trenutku. Mislim da je ova praksa inače podrške malim i srednjim preduzećima dobar put i čestitam načelniku na ovoj incijativi jer bez malih i srednjih preduzeća nema jake privrede, a bez jake privrede generalno naša snage ovdje je puno slabija. Mislim da je ovo dobra incijativa i nadamo se da ćemo nastaviti ovu praksu podrške malim i srednjim preduzećima nastaviti da li će to biti BBI-a banka ili neka druga banka to će zavisiti do javnog poziva tendera. Nama je zadovljstvo i čast da smo ove godine upravo bili mi“,rekao je Amer Bukvić.

(ilijas.ba)