Naslovnica ILIJAŠ Ramazan u doba korone: N1 provela dan posta sa porodicom Muminović iz...

Ramazan u doba korone: N1 provela dan posta sa porodicom Muminović iz Starog Ilijaša (VIDEO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Počeo je ramazan – najsvetiji mjesec u islamu. Muslimani vjeruju da se tada na Zemlju spušta Božija milost, da se otvaraju vrata dženneta, a džehenema zatvaraju. Korona virus ograničio je vjernike u obavljanju zajedničke molitve. Ekipa N1 televizije donosi Vam priču – kako izgleda jedan dan posta vjernika u ramazanu.

Nastupio je mjesec ramazan. Vjernici u džamijama na prvoj teraviji.

“Ramazan je mjesec našeg duhovnog preporoda. Mjesec u kojem naše duše i naša srca stavljamo na jedan test da ih preispitamo i vidimo kakvi su bili i kakvi mogu biti po pitanju boljitka u budućnosti”, kaže Amel ef. Muminović, imam u džematu Stari Lijaš, te dodaje:

“Ramazansko čestitanje – uvijeke ono bilo sa zagrljima. Ramazan Šerif Mubarek Olsun da se izgrlimo i da se dobro stisne ruka. Sada nismo u pirlici nismo u mogućnosti. Zaista je ovo jedan od ramazana za kojeg Allaha molimo da ovakve ramazane više ne upamtimo, nego da ih upamtimo onako kako smo navikli ranije”.

Zbog mjera prevencije u džamijama danas tek nekolicina vjernika.

“U Ramazanu ova je džamija puna i djece. Sada vidite nema ni djece, prazno i neobično. Nama je drago da smo dočekali ramazan pa makar i ovako”, priča Lamija Dervišević, hadžinica.

“Higijena je na prvom mjestu u islamu. I ona se danas propagira kroz sve aktivnosti od svih svjetskih stručnjaka. Znači sve imamo u Kur’anu i to je Allahova uputa”, podsjeća Sedin Derišević, predsjednik džematskog odbora Stari Ilijaš.

Video prilog od N1 televizije pogledajte klikom ovdje.

(ba.n1info.com)