Naslovnica BIH 6. aprila počinje isplata penzija

6. aprila počinje isplata penzija

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Penzioneri kao jedna od rizičnih grupa stanovništva u vrijeme korona virusa, ozbiljno su shvatili situaciju i pridržavaju se svih mjera i preporuka.

Iako im teško pada boravak u zatvorenom, onima koji imaju više od 65 godina, trude se poštivati tu naredbu. Jer važno je očuvati zdravlje, a volonteri i mlađe osobe im pomažu prilikom nabavke namirnica i lijekova.

Pokušava se obezbijedimo da svaki penzioner koji je preko 65 godina ili koji je sam, ili koji je na postelji da se do njega dođe, da mu se pruži adekvatna pomoć preko volontera. Bolje je poštovati ova naređenja, nego izazvati bilo kakvu neželjenu situaciju, jer svaki nam je život važan, ovo zajednički moramo svi prebroditi

Ono što je važno za penzionere je da se radi na pronalasku rješenja za isplatu penzija, koja će kako je potvrđeno iz Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja uslijediti 6. aprila. Postoje dvije mogućnosti:

Za one penzionere koji ne mogu na bankomat ili moraju doći na šalter da se omogući bez ovjere punomoći, samo sa jednim potpisom, ličnom kartom i tom štednom knjižicom i brojem telefona, tako da bankarski službenik može da provjeri kad dođe na šalter, nazove tog penzionera je li to to. To rješenje mora donijeti Krizni štab Federacije.

Dakle, to bi značilo da neko od mlađih osoba u ime penzinera može na šalteru banke podići penziju. A drugo rješenje je:

Prijedlog da i banke kad legnu penzije, da i one distribuiraju putem pošta, pa da poštar donese na kućnu adresu svakom penzioneru.

Ovo su za sada prijedlozi, za koje u Savezu penzionera vjeruju da će biti podržani na federalnom nivou. Kada je u pitanju isplata penzija putem pošte, ona će ići redovno, a olakšavajuća okolnost za penzionere je i odluka Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja da ne moraju podizati čekove o isplati penzija do kraja maja.

Kako bi spriječili širenje korona virusa, iz ovog Zavoda napominju da su obustavili prijem stranaka u poslovnicama. Svi oni koji trebaju određene informacije mogu ih kontaktirati putem telefona, a zahtjeve mogu slati putem e-maila ili pošte.