Naslovnica BIH Povećan broj prijava na biro, najviše otkaza u ugostiteljskoj i uslužnoj djelatnosti

Povećan broj prijava na biro, najviše otkaza u ugostiteljskoj i uslužnoj djelatnosti

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS nalazi se 58.312 osoba, a od 18. marta počele su pojačane prijave, kazao je za Novinsku agenciju Patria Igor Kamočaji iz Službe za zapošljavanje KS.

Prvog marta na evidenciji je bilo 58.029 nezaposlenih.

„S obzirom da su rokovi produženi za prijavu, pravo stanje tek će se znati poslije 18. aprila. Za sada je omogućeno da se prijave vrše i putem e-mail a naknadno će trebati dostaviti originalnu dokumentaciju“, kaže Kamočaji.

Za sedam dana od 18. do 24. marta na evidenciju su se prijavile 283 osobe. Samo u jednom danu prijavilo se 40 osoba od 20 različitih poslodavaca. U obrazloženju raskida ugovora tek je nekolicina napisala da su zbog situacije sa koronavirusom prinuđeni otpustiti radnike. Najveći broj radnika ostao je bez posla u ugostiteljskoj i uslužnoj djelatnosti.

Na pitanje koja prava ostvaruju osobe koje se prijave na evidenciju Službe za zapošljavanje KS, Kamočaji navodi da su to novčana naknada za one koji imaju minimalno osam mjeseci radnog staža i zdravstveno osiguranje.

„Naknada se isplaćuje u iznosu od 377 KM od tri pa do 24 mjeseca u zavisnosti od godina radnog staža, a kada je riječ o zdravstvenom osiguranju Služba plaća za 60.000 građana jer neki koji su na evidenciji Službe imaju po jednog člana porodice koji se vodi na nezaposlenom osiguraniku“, kazao je Kamočaji.