Naslovnica BIH Naredbe FŠCZ povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa

Naredbe FŠCZ povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jutros od 6 sati stupilo je na snagu 16 naredbi Federalnog štaba civilne zaštite koje su na snazi do 31. marta ove godine.

Povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH (FBiH) jučer je u Sarajevu održana prva vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ).

Na ovoj sjednici, koja je trajala gotovo osam sati, donijete su naredbe, njih 16, kojima se nalaže lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim osobama i građanima mjere postupanja u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH koju je jučer tematskoj sjednici u proširenom sastavu, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), donijela Vlada Federacije BiH.

Tako je Federalni štab civilne zaštite donio naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, da se obustavlja rad svim ugostiteljskim objektima (restoranima, picerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovima, čajdžinicama…).

Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija (muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, kina, bazeni, spa centri, teretane…).

Od naredbe su izuzeti restorani koji se bave pripremom i dostavom hrane, kao i narodne kuhinje, te restorani u hotelima koji će pružati usluge samo za hotelske goste, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.