Naslovnica IZDVOJENO Otvorena izložba “Bosansko mramorje” autora Midhata Dizdarevića (FOTO)

Otvorena izložba “Bosansko mramorje” autora Midhata Dizdarevića (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sinoć je u prostorijama BZK „Preporod“ u 17 sati u Ilijašu otvorena izložba pod nazivom Bosansko mramorje autora Midhata Dizdarevića, arheologa i profesora historije.

Kroz izložbu su predstavljeni spomenici kulturno – historijskog naslijeđa općine Ilijaš, stećci i nišani. Izložbu je otvorio i prisutnima se obratio doc.dr. Emir O. Filipović sa odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Profesor Filipović ukazao nam je na značaj stećaka i na bogatstvo kulturnog naslijeđa koje posjeduje općina Ilijaš, kao i o životu u srednjevjekovnoj Bosni. Prisutnima se obratio i općinski načenik gdin Akif Fazlić koji je pohvalio rad i uloženi napor na projektu evidentiranja i valorizacije stećaka i nišana koji su rezultirali ovakvom jednom izložbom.

Na kraju, prisutnima se ispred Udruženja za zaštitu kulturno – historijskog naslijeđa i edukaciju mladih „ARHIUM“ Ilijaš obratio i sam autor izložbe koji nas je podsjetio da je sve počelo od jedne inicijative evidentiranja i valorizacije nasijeđa koju je podržao općinski načelnik Akif Fazlić i Služba za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica općine Ilijaš. Cilj ove inicijative i projekta je evidentiranje, valorizacija i prezentiranje kulturno-historijskog naslijeđa te po prvi put predstavljanje kulturnog naslijeđa općine Ilijaš, stanja ugroženosti, stepena očuvanosti spomenika i perspektive za buduća istraživanja i razvoj kulturnog turizma. Općina Ilijaš posjeduje  najveću koncentraciju nekropola stećaka u KS.

Riječ je od oko 30 lokaliteta stećaka sa brojem od oko 550 stećaka. Ova izložba svjedoči o kulturnom bogatstvu općine Ilijaš“. Također „ARHIUM“ Ilijaš je kroz programske aktivnosti podržan od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta KS i JP BH Pošta u periodu od 2017. do 2019. godine, te im se autor ovom prilikom zahvalio na dosadašnjoj podršci. Zahvaljujemo se i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta „Bosansko mramorje“. Posebno se zahvaljujemo općinskom načelniku gdinu Akifu Fazliću i pomoćnici načelnika gđi Sanji Zagorac – Jozić.

Moderator programa otvaranja izložbe Bosansko mramorje bio je član UG „ARHIUM“ ILIJAŠ gdin Emir Kustura. Napominjemo sve zainteresovane da će izložba biti otvorena tokom obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.