Naslovnica ILIJAŠ Hitan apel građanima koji imaju individualna ložišta

Hitan apel građanima koji imaju individualna ložišta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Apel građanima koji imaju individualna ložišta da paze da ne lože svašta, da ne bacaju u peći plastiku i gumu jer to je zaista i kancerogeno.

Sarajevo je i danas među najzagađenijim gradovima svijeta. Ova statistika glavni bh. grad prati već godinama. Isto je u Zenici, Tuzli, Lukavcu, Visokom, Ilijašu. Svi imaju izuzetno nezdrav zrak. Stručnjaci smatraju da bez konkretnih mjera nema napretka.

“Što se tiče građana, mi možemo upiti apel svim građanima koji imaju individualna ložišta, da paze u ovom periodu, da ne lože svašta, da ne bacaju u peći plastiku i gumu jer to je zaista i kancerogeno, jer ne truju samo sebe, nego i čitav kanton, jer smo mi svi zarobljenici tog poklopca”, rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 i hronični bolesnici. Ugroženo je i zdravo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestice. Inače, epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su Pripravnost kao najblaža, potom epizoda Upozorenja koja je trenutno na snazi i alarmantna epizoda – epizoda Uzbune.

“Područje Ilijaša je specifično i ono je sad trenutno najzagađenije”.

I dalje su osnovne preporuke boravak na otvorenom samo u slučaju hitnosti i što češće posjete planinama, na kojima zrak, potvrđeno, nije zagađen.