Naslovnica ILIJAŠ Večeras od 18 sati program na gradskom trgu povodom Međunarodnog dana žena

Večeras od 18 sati program na gradskom trgu povodom Međunarodnog dana žena

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prijedlog Indire Smajlović učenice trećeg razreda gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš, TPO Fondacija uz podršku Općine Ilijaš organizira program pod nazivom: “Vrijedimo li isto!?” Program će se realizovati 07.03.2019. u 18:00 h na Trgu Alije Izetbegović u Ilijašu.

Cilj programa je da podsjeti javnost na sva ekonomska, politička i društvena postignuća žena kroz historiju, ali i da postavi pitanje “Vrijedimo li isto?”.

Iako zakonski žene imaju jednaka prava kao i muškarci, u praksi još uvijek dominiraju kurtuloroške i običajne norme koje sputavaju žene da ostvari zagarantovana prava. Zbog toga i danas možemo čuti stereotipne poruke kao što su: ”Šta će ti tol’ka škola, kaš’ se udati?!”, ”Mušku sramotu kanta vode sapere, a žensku ni rijeka ne može.”

Program će otvoriti načelnik Općine Ilijaš, gospodin Akif Fazlić. Učesnici programa su: Indira Smajlović, učenica gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović”, doc. dr. Zilka Spahić Šiljak šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH, Ankica Tomić prva brigadirka u Oružanim snagama BiH, Mersida Mešetović, glavna urednica novina “Oslobođenje” Vildana Selimbegović, članice udruženja “Majke Enklave Srebrenica i Žepa” i koordinatorica projekta TPO Fondacije Amina Mašić. Program će voditi Enisa Mešetović.

Govorit će se o tome šta predstavlja 8. mart, ko je Klara Cetkin i zašto je bitna, feminizaciji zanimanja, stereotipima o ženama u medijima, postignućima žena u borbi za pravdu i istinu.

TPO Fondacija svake godine organizira tematske rasprave, izložbe i performanse povodom 08. marta, a ove godine je podržala inicijativu učenice Indire Smajlović da se Međunarodni dan žena obilježi u općini njenog prebivališta Ilijaš uz inspirativan i motivirajući program. O tome šta je inspirisalo Indiru Smajlović da pokrene inicijativu da se Međunarodni dan žena obilježi u općini Ilijaš najbolje će reći izložba u organizaciji TPO Fondacije koju će posjetitelji moći pogledati poslije programa.