Naslovnica ILIJAŠ Konkurs Fonda “IKRE” za dodjelu stipendija djeci boraca-branitelja BiH sa područja Kantona...

Konkurs Fonda “IKRE” za dodjelu stipendija djeci boraca-branitelja BiH sa područja Kantona Sarajevo u šk. 2018/19. godini

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na osnovu člana S.stav 1. tačka 8. Zakona o dopunskim pravima boraca – branitelja Bosne i Hercegovine (“Službene novine Kantona  Sarajevo”  broj  45/12 –  Prečišćeni  tekst, 26/14 i 46/17) i člana 3. i 5. Uredbe o načinu i uslovima ostvarivanja prava  na  dodjelu stipendija borcima- braniteljima Bosne i Hercegovine i njihovoj djeci (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj 40/14 – Prečišćeni tekst) Fond Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila  –  žrtava  rata  “IKRE”  uz saglasnost Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo raspisuje

K O N K U R S
ZA DODJELU STIPENDIJA DJECI BORACA – BRANITELJA BOSNE I HERCEGOVINE
SA PODRUČJA KANTONA SARAJEVO U ŠKOLSKOJ 2018/2019. GODINI

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodjeljuje stipendije za školovanje navedenih kategorija lica u školskoj 2018/2019 godini u mjesečnom iznosu od 100,00 KM. Stipendije se isplaćuju za 9 (devet) mjeseci u kojima se odvija nastava za učenike i studente I ciklusa studija koji se nalaze na redovnom školovanju.

I – OPĆE ODREDBE

1. Pravo učešća na konkursu imaju djeca boraca – branitelja Bosne i Hercegovine;

Pod borcima- braniteljima podrazumijevaju se lica iz članova 1. i 2. Zakona o dopunskim pravima boraca – branitelja Bosne i Hercegovine(“Službene novine Kantona Sarajevo” broj 45/12 – Prečišćeni tekst, 26/14 i 46/17), odnosno da su u toku agresije bili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine najmanje 12 mjeseci neprekidno, u periodu od 20.06.1992. godine do 23.12.1995.godine, u skladu sa članom 2.stav 5. Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” broj 33/04, 56/05, 70/07, 9/10 i 90/17).

Pod uslovom:

a) da imaju prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području
Kantona Sarajevo, a najdalje od 06.02.1999. godine i dalje neprekidno;
b) da se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i
visokoškolskim obrazovnim ustanovama;
c) da ne obnavljaju razred ili godinu;

2. Pravo na dodjelu stipendije bez bodovanja po odredbama člana 16.a Uredbe ostvaruju:

1. Djeca bez oba roditeža čiji su roditelji poginuli kao pripadnici
Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili umrli, odnosno poginuli
nakon agresije, a jedan od njih je bio pripadnik
Oružanih snaga Bosne i Hercegovine najmanje jednu godinu
neprekidno od 20.06.1992. do 23.12.1995. godine.

2. Jedno od djece koje bi u skladu sa kriterijima bodovanja imalo
najviše bodova, iz porodice u kojoj se na redovnom školovanju
nalaze troje i više djece, a čija ukupna primanja po članu domaćinstva
ne prelaze 16% prosječne neto plaće ostvarene u Kantonu u prethodnoj
kalendarskoj godini, računajući i primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite,
pod uslovom da ispunjavaju uvjete iz tačke 1. alineja a), b) i c) općih odredbi.

Stipendija se ne može dodijeliti za dva ili više učenika iz iste porodice, licima koja već primaju stipendiju od nekog drugog organa, institucije ili fondacije, apsolventima i licima koja obnavljaju školsku godinu.

II – IZBOR KANDIDATA:

Fond „IKRE” će u razmatranju pristiglih molbi za dodjelu stipendija utvrđivati broj bodova za svakog kandidata prema sljedećem:

  1. Bodovi po osnovu rezultata u učenju;
  2. Bodovi po osnovu otežanih uslova života koji su nastali kao posljedica agresije;
  3. Bodovi po osnovu dodjele ratnih priznanja;
  4. Bodovi po osnovu niskog porodičnog standarda;
  5. Bodovi po ostalim osnovama;

Na osnovu utvrđenog broja bodova za svakog pojedinačnog kandidata, Fond „IKRE” će utvrditi rang-listu po kojoj će se dodijeliti odobreni planirani broj stipendija.

Prava, obaveze i druga pitanja o dodjeli i korištenju stipendije regulisaće se preciznije u međusobno zaključenom Ugovoru između odabranog stipendiste, Fonda „IKRE” i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Kada prijavljeni kandidati imaju isti broj bodova, prednost će imati kandidati viših razreda, odnosno godina studija i čiji je porodični standard niži.

III – DOKUMENTACIJA KOJA SE PRILAŽE

Sadržana je u obrazcu koji su svi zainteresovani kandidati dužni preuzeti u Fondu „IKRE” ili info-punktu Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo – šalter-sala.

Zainteresovani kandidati su obavezni uz potrebnu dokumentaciju dostaviti i ovjerenu izjavu da su saglasni da se njihovi lični podaci mogu obrađivati i objaviti u skladu sa članom 5. stav 2. Zakona o zaštiti ličnih podataka („Službeni glasnik BiH”, br. 49/06; 76/11 i 89/11 – spravka). Obrazac izjave se može preuzeti uz obrazac u Fondu „IKRE” ili info-punktu Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo – šalter-sala.

IV – KONKURS OSTAJE OTVOREN DO 08.11.2018. GODINE

Prijave sa dokazima o ispunjavanju uslova konkursa predaju se LIČNO ILI PUTEM POŠTE PREPORUČENO U FOND KANTONA SARAJEVO ZA STIPENDIRANJE I ŠKOLOVANJE DJECE BORACA, POGINULIH BORACA I POGINULIH CIVILA – ŽRTAVA RATA „IKRE”, Ulica Terezija bb, 71 000 Sarajevo.

Fond „IKRE” će po odabiru kandidata, u dnevnom listu u kojem je konkurs za dodjelu stipendija bio objavljen, objaviti obavještenje o mjestu, roku i načinu uvida u odluku i spisak svih izabranih kandidata za stipendiju.

Na Odluku o izboru kandidata i dodjelu stipendija Fonda “IKRE” može se podnijeti prigovor Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, putem Fonda “IKRE”, u roku od petnaest (15) dana od dana objavživanja obavještenja u dnevnom listu.

NAPOMENA:

  • OBAVEZNO PREDAVATI FOTOKOPIJE DOKUMENATA KOJE MORAJU BITI OVJERENE ILI ORIGINAL DOKUMENTA.
  • DOKUMENTI DOSTAVŽENI UZ PRIJAVU NEĆE SE VRAĆATI.
  • NEPOTPUNE I NEBLAGOVREMENE PRIJAVE NEĆE SE RAZMATRATI.
  • OBRAZCI ZA DODJELU STIPENDIJA MOGU SE DOBITI U FONDU „IKRE” I NA INFO-PUNKTU MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA KANTONA SARAJEVO – ŠALTER-SALA.

DIREKTOR 
Smajo Halilović