Naslovnica FOTO Završene radionice za djecu u okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”

Završene radionice za djecu u okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” realizovala je niz besplatnih radionica za djecu. Cilj istih bio je omogućavanje kreativnog sadržaja za kvalitetno provođenje slobodog vremena djece i njihovih roditelja.

Realizovane su četiri radionice s temama prilagođenim djeci i njihovom uzrastu.
Prva radionica „Mala škola bontona“ imala je za cilj da se na kreativan i praktičan način djecu pouči pravilima lijepog ponašanja. Broj djece koji su prisustvovali zaista je nevjerovatan. Na dvodnevnoj radionici, preko devedesetero djece je naučilo pravila lijepog ponašanja.

Na drugoj radionici „Kreativne ruke“ smo kroz igru i zabavu podučili djecu izradi čestitki i drugih predmeta koji će im koristiti. Radionica je organizovana u dvije grupe, mlađa i starija grupa. 60-ero djece je naučilo kako napraviti stalak za olovke, teglicu sa porukama zahvalnosti, kutiju iznenađenja i još mnogo toga.

Treća radionica „Mali naučnici“ bila je nešto novo svoj prisutnoj djeci. Djeca su upoznata sa pojmom eksperiment, stekli su znanje o osnovnim temama te su se zainteresovali za eksperimentisanje sa pristupačnim kućnim stvarima. Radionica je organizovana za dvije grupe, na kojima je učestvovalo ukupno 70-ero djece.

Na četvrtoj radionici „Zaboravljene dječje igre“ prisustvovalo je preko 40-ero djece. Djeca su se prisjetila zaboravljenih igara, radili u timovima te naučili da je na taj način lakše rješavati probleme i zadatke.
Radionicama su prisustvovali i članovi udruženja „Budi mi drug“ iz Ilijaša. Preko 350 djece je prisustvovalo radionicama koje su organizovane u MZ Mrakovu.

Projekat je omogućio djeci adekvatne edukativno-kreativne radionice na kojima su se upoznali i družili sa drugom djecom, razvili svoje vještine, učili se pravilnom ponašanju i komunikaciji te svoje slobodno vrijeme utrošili na kvalitetan način.
Posljednja radionica za djecu u okviru projekta „Edukativne radionice u mjesnoj zajednici Mrakovo“ održana je 24.03.2018. godine na kojoj su predstavljeni rezultati projekta te uručene zahvalnice pojedinicima i ustanovama koji su dali doprinos u realizaciji aktivnostima u radu sa djecom.
Prisutim su se obratili Jasmina Islambegović predstavnica UNDP-a BiH, Elma Čutura predsjednica O.O “Iskoristi dan-Carpe Diem“, Enisa Mešetović koordinatorica projekta i Mehmed Smajlović predsjednik MZ Mrakovo.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a za njegovu provedbu zadužen je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.