Naslovnica FOTO Ilijaški somuni: Miris tradicije i savršenstva

Ilijaški somuni: Miris tradicije i savršenstva

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ilijaš posebno miriše za vrijeme ramazana. Neizostavni dio iftarske sofre su somuni koji nisu isti za vrijeme drugih mjeseci. Posebnost im daju sjemenke ćurokota, začina na koji mirišu ilijaške ulice.

Posjetili smo pekaru “Gold” u Podlugovima gdje se dnevno napravi veliki broj somuna. Vlasnik pekare Ali Duraj se više od 20 godina bavi pekarskim poslom.

DSC_0843

“Prvi dan ramazana nam je bio udarni. Prodali smo rekordan broj somuna i ovim putem se zahvaljujemo našim vjernim mušterijama”, rekao nam je majstor pravljenja somuna.

Sedam radnika u isto vrijeme mijesi, slaže, peče i nosi somune. U jednakim, veoma kratkim vremenskim intervalima, nekoliko ispečenih somuna izvadi se iz pećnice i tako vruć somun, mekan, posebnoga mirisa, dospije do postača koji svaku noć čekaju pred pekarom. Potom se stavljaju novi i tako u krug.

DSC_0844

“Somun je najzdraviji proizvod, u njemu nema aditiva nikakvih. Somun je kao domaći hljeb, u tijestu su samo brašno, so, kvasac i voda. Poseban miris za vrijeme ramazana mu daje ćurokot. Kada se tijesto napravi treba da stoji dva sata, da bi prošao potrebni proces. Nakon toga ide vaganje tijesta, oblikovanje, pečenje i na kraju premazivanje i posipanje ćurokotom”, objasnio nam je proces pravljenja somuna.

DSC_0869

“Svaki dan nas radi sedam ili osam ljudi. Nakon kompletne pripreme, somun se stavlja u peć, a budu gotovi za 40 sekundi. Onda je to gotov proizvod spreman za distribuciju“, rekao nam je jedan od uposlenika pekare “Gold”.

DSC_0878

Dok smo stajali ispred pekare, ljudi su konstantno dolazili.

Fata Avdić je kupila tri somuna. Mirisna i vrela, zapakovana u papirnu kesu koju ne možete držati u rukama od topline.

“Kupujemo somune stalno, ne samo za ramazan, ovo je miris mahale, tradicije i savršenstva”, rekla je Fata za naš portal.

DSC_0854

DSC_0881

DSC_0889