Naslovnica ILIJAŠ Sistem vodosnadbijevanja na području općine Ilijaš ugrožen zbog vremenskih prilika

Sistem vodosnadbijevanja na području općine Ilijaš ugrožen zbog vremenskih prilika

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Jučer su Općinski načelnik Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš Zdravko Barić i Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš Meliha Avdibegović održali sastanak sa predstavnicima JKP Vodostan Ilijaš i predsjednicima mjesnih zajednica s područja Općine Ilijaš. Tema sastanka je bilo vodosnadbijevanja na području Općine Ilijaš i zimsko održavanje puteva. 
SastanakMZVoda 007Talas hladnog vazduha koji je zahvatio BiH prouzrokova je brojne probleme u sistemu vodosnadbijevanja na području Općine Ilijaš.
Naime, građani zbog enormno niskih temperatura puštanjem vode na slavinama sprječavaju smrzavanje instalacija čime ugrožavaju kompletan sistem vodosnadbijevanja.
U JKP “Vodostan” Ilijaš bilježe povećanje potrošnje vode u dnevnim satima za 28%, a u noćnim satima za 61% u odnosu na uobičajno stanje.
Seid Fazlić, predstavnik JKP Vodostana Ilijaš, naglasio je da su uposlenici JKP “Vodostan” Ilijaš 24 sata na terenu i ulažu maksimalan napor da se omogući da sistem normalno funkcioniše. Problem predstavlja nivo vode u rezervoarima koji rapidno pada i ukoliko se potrošnja nastavi ovim intenzitetom rezervoari će se potpuno isprazniti i veliki dio Općine će ostati bez vodosnadbijevanja. Apelujemo na građane da ne ostavljaju otvorenu vodu u slavinama jer je uobičajeno da se rezervoari pune u noćnim satima.
JKP “Vodostan” zbog povećane potrošnje vode ulazi u jedan alarmantan problem u smislu da može doći do prekida u vodosnadbijevanju.
Općinski načelnik Akif Fazlić apelovao je na sve potrošoče da što racionalnije koriste vode kako bi spasili ovaj sistem i olakšali obezbjeđenje ovog važnog segmenta.
SastanakMZVoda 005 “JKP Vodostan Ilijaš punim kapacitetom zahvata vodu iz rijeke Misoče, međutim potrošnja je enormno povećana tako da te količine više nisu adekvatne da bi u potpunosti snadbijevali sve naše potrošače. To govori da možemo doći u poziciju da povećana potrošnja može u potpunosti ugroziti sistem u smislu zaleđavanja primarnih vodova što bi dugoročno praktično značilo prestanak vodosnadbijevanja na teritoriji koji je pokriven gradskim vodovodom. Zbog toga mi smo se sastali i apelujemo na sve građane jer su indikatori veoma precizni da se u noćnim satima potrošnja povećava za 61%, da je u toku dana potrošnja povećana za 28%. Indikatori govore da se voda koristi prije svega u smislu spašavanja od zaleđavanja vode u objektima individualnog stanovanja te apelujemo na građane da rješavaju ovaj problem ubacivanjem dodatnih grejnih jedinica unutar svojih objekata. Moramo smanjiti potrošnju vode kako ne bi sistem otišao u kolaps i time definitivno za jedan dugoročni period u potpunosti ostalo bez vode cijelo područje koji pokriva gradski vodovod. 
Apel trebamo ozbiljno shvatiti i treba da svi djelujemo u onom segmentu u kojem možemo djelovati a ovdje se radi o jednom velikom broju domaćinstava, građana koji mogu djelovati na ovaj način i time garantirati da imamo uredno vodosnadbijevanje u ovako teškim vremenskim uslovima”, rekao je Općinski načelnik.
Na kraju sastanka doneseni su Zaključci:
1. da Općinski načelnik i JKP Vodostan Ilijaš preko medija upute apel građanima da racionalno koriste vodu;
2. Da Služba civilne zaštite Općine Ilijaš polijepe plakate sa uputama građanima da racionalno koriste vodu i ne dovode u pitanje sistem vodosnadbijevanja;
3. Da Predsjednici Savjeta MZ blagovremeno obavijeste JKP “Vodostan” o svim eventualnim kvarovima na terenu i
4. da se radi na jačanju struktura na nivou Jedinice lokalne samouprave i mjesnih zajednica za vanredne okolnosti.
Također mole se građani da u što kraćem roku prijave eventualna curenja ili kvarove u šahtu, a vlasnici vikend objekata da obiđu vikendice i provjere instalacije. Svi kvarovi mogu se prijaviti na dežurne br. tel 033/400-034 i 033/400-228.
Kada je u pitanju zimsko održavanje puteva, snijeg koji je nedavno padao nije stvorio veće probleme u održavanju putne infrastrukture. Svi putevi su bili prohodni. Općinski načelnik je naglasio da zimska služba radi prema Planu i zamolio predstavnike mjesnih zajednica da uvaže činjenicu da se na području Općine Ilijaš održava i čisti od snijega 300 km putne mreže, te da je veliko dio teritorije Općine Ilijaš brdsko-planinskog tipa i da je čiščenje ovog područja znatno otežano u odnosu na urbano područje.
Autor: Adha Masnopita