Naslovnica ILIJAŠ Vozaču Hasibu Redži presuda 31. oktobra

Vozaču Hasibu Redži presuda 31. oktobra

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Kantonalnom sudu Sarajevo jučer je svjedočenjem optuženog i iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane završeno suđenje Hasibu Redži (45) iz Breze. On je, vozeći Golf pijan i bez vozačke dozvole, 19.januara ove godine na raskrsnici lokalnog puta Ilijaš-Donja Luka usmrtio Samru Aliefendić (25) iz Malešića.

Izrazio kajanje

Djevojka je, od jačine udara vozila, otrgnuta iz ruke njenog vjerenika Amara Burića, s kojim je šetala. Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak, 31. oktobar. U sudnici se jučer moglo čuti kako se Redžo izvinjava, kaje i žali zbog svega što se dogodilo.

-Čuo sam da je porodica Aliefendić poštena. Mislim da čak oca i poznajem. Žalim i izvinjavam im se. Ne mogu porodici pogledati u oči. Ne kažem da nisam kriv, i sam imam djecu, znam kako i je – poručio je optuženi.

On je ispričao da je Samru pokosio Golfom, nakon čega je odmah izašao iz vozila. Ubrzo se pojavio i Amar, Samrin vjerenik. -Dozivao ju je imenom, opipavao joj je puls, a onda je krenuo na mene. Udario me je, a nakon njega i zaštitar. Nisam bježao zbog nesreće nego zato što sam bio napadnut. Rekao sam im da idem u policiju da se prijavim, ali je bilo nemoguće razgovarati s Amarom. Sreo sam patrolu u putu i rekao da sam udario djevojku – rekao je Redžo.

Završne riječi

Tužilac Mladen Vukojičić kazao je da je dokazano da je Redžo skrivao nesreću te je predložio da se kazni u skladu sa zakonom. Advokat Jasmir Muratović rekao je da Sud donese odluku prema stanju u spisu, a da porodica preminule smogne snage i Redžino kajanje prihvati kao iskreno.

Osuđen za dvostruko ubistvo

Optuženi Redžo ranije je osuđivan. Sud u Zenici osudio je ga u novembru 2004. na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog dvostrukog ubistva u naselju Dabravine između Vareša i Breze. On je ispalio hitac kojim je usmrtio Šemsudina Alića i Izudina Čakala.