Naslovnica BIH Seid Bektić u Haagu: Radovan Karadžić zaslužuje doživotnu robiju

Seid Bektić u Haagu: Radovan Karadžić zaslužuje doživotnu robiju

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Upravo je počelo čitanje presude ratnom zločincu i nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću.

U Haagu se nalazi veliki broj novinara i ljudi iz Bosne i Hercegovine, a pred zgradom Haškog tribunala se nalazi i Seid Bektić, ilijašanin koji je imao samo sedam godina kada je protjeran iz svog rodnog mjesta pri padu iz Srebrenice. Seid je izgubio oca, amidžu, amidžiće i deset ostalih članova bliže rodbine čija su tijela pronađena i ukopana u Memorijalnom centru u Potočarima.

Godine 1996. doselio je u naš grad  gdje i danas živi. Bektić ima 28 godina, obrazovan je i oženjen a danas je stigao u Haag kako bi bio prisutan pomenutom događaju.

Reporter ILIJAS.info koji se trenutno nalazi na mjestu događaja bio je sa Seidom Bektićem i intervju vam donosimo u nastavku teksta.

Seide, kako se danas osjećate?

“Prije svega drago mi je da sam ovdje u ovom historijskom trenutku za sve Bosance i Hercegovce koji su djelili istu sudbinu kao i ja. Osjećam se tužno jer mnoge majke i očevi nisu doživjeli ovaj dan. Dan u kojem ćemo bar nakratko doživjeti pravdu. Pravda će biti onolika koliko to velike sile budu dozvolile.”

Kakvu presudu očekujete?

“Očekujem izricanje najstrožije kazne i prema mom mišljenju Radovan zaslužuje doživotnu robiju. Smatram da bi to bilo jedino ispravno riješenje a i pouka drugim radovanima da Bosnu ostave na miru. Ako ne kaznimo zločine, odnosno ako ih nagradimo nikada nećemo krenuti putem pomirenja i putem suživota u našoj zemlji.”

12442713_1164185590272346_1081438817_n