Naslovnica ILIJAŠ 15 godina uspješnog rada predškolske ustanove “Behar”

15 godina uspješnog rada predškolske ustanove “Behar”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Mališani, odane odgajateljice, roditelji, rodbina polaznika, direktorica i uposleni „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ , u Lješevu danas su obilježili svoj rođendan, izvanredan jubilej, punih 15 godina rada predškolske odgojno-obrazovne ustanove „Behar“.
Nakon teškog početka 2001. godine, „Behar“ je danas primjer posvećenosti i uspješnosti odgojno-obrazovnog rada sa najmlađim. Više o tome, za Radio Ilijaš, otkrila je direktorica Elma Jašarević:

-Za 15 godina svašta se dogodilo, lijepih i manje lijepih stvari. Ali, to je vrlo lijep jubilej koji smo odlučili proslaviti, nadamo se da ćemo nastaviti rasti i razvijati se i bit će još ovakvih jubileja ako nastavimo ovako raditi. Nama ne treba druga reklama osim našeg rada, ono što nas izdvaja je naš moral baziran na religijskim principima koje svako u sebi nosi, te njegovanje bošnjačke tradicije. Imamo razne dodatne aktivnosti sa djecom što ljude privlači, djeca uče engleski jezik od četvrte godine. Ove godine smo odlučili uvesti i preventivnu razvojnu gimnastiku jer smo primjetili kod djece probleme nepravilnog držanja, djeca provede danas previše vremena ispred kompjutera i već sasvim mala djeca imaju problema sa sjedenjem, spondilozom kičme i drugim problemima. Kako bismo to popravili i preventivno djelovali uveli smo gimnastiku za naše polaznike. Jako je lijepo što smo u Kampusu gdje imamo i osnovnu i srednju školu, tako da je sasvim bezbolno za djecu i bez stresa za roditelje prelazak iz predškolskog obrazovanja u prvi razred osnovne škole, ponosno će direktorica Jašarević.

Za sve zainteresovane poručuje da je krajnji rok za upis u obavezni predškolski program, a u toj grupi u „Beharu“ još ima mjesta. Za upis je potrebno ljekarsko uvjerenje i rodni list djeteta. behar4
Osnivač Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom Muhamed Džafer Zarean ovom prilikom je kazao da riječ „behar“ na perzijskom jeziku znači proljeće, a za djecu je proljeće dan kada su se rodili. Od samog rođenja trebaju se razvijati najbolje u svim aspektima.

-Cilj ove odgojno-obrazovne ustanove je naučiti djecu da žive u realnom svijetu, u svijetu s Bogom, a to znači da imaju svijest o Gospodaru štagod radili, poručio je Zarean.

Za dugogodišnji rad, za ugrađivanje sebe u ovu Ustanovu i nesebično zalaganje za što boljim rezultatima, zahvalnice i nagrade dobili su bivši direktor „Behara“ Admir Džanko i dugogodišnja odgajateljica Mersiha Babić. Odgajateljice rade predano, istinski se posvećuju svakom djetetu kako bi svako dijete napredovalo i iskazalo svoj puni potencijal. Svaka aktivnost prožeta je inovatnim i kreativnim radom i svako je dijete uključeno.
Uz recitale, pjesmu, igre bez granica, Mašu i Medu, tortu, sokove i slatkiše, mali „Beharci“ i ove su godine na najbolji su način pozdravili dolazak proljeća i izmamili brojne osmijehe i oduševljenje prisutnih.

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić