Garden centar SEMINA Ilijaš Malešici Caffe pizzeria i centar Ilijaš

Večeras nakon akšam-namaza nastupa Nova 1439. hidžretska godina

Autoskola Velic Ilijas BP Merol Podlugovi Ilijas Pekara Gold Podlugovi Mehdijano Bijambare

   

Prema Takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu, 20. septembra, s akšam-namazom nastupa Nova 1439. hidžretska godina.

Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak, 21. septembra, to jest 1. Muharrema 1439. hidžretske godine.

Hidžra, seoba, poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Mekke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizirana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene poslanikom Muhammedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur’an svim Muhadžirima i Ensarijama garantira džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga).

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo prema ovom događaju.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH su svim muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori čestitali nastupajuću Novu hidžretsku godinu riječima: Sene-i džedide mubarek olsun!

Mesnica Sabanac Mjesto za reklamu