Garden centar SEMINA Ilijaš Malešici Caffe pizzeria i centar Ilijaš

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš upriličilo posjetu Bratuncu i Srebrenici (FOTO)

Autoskola Velic Ilijas BP Merol Podlugovi Ilijas Pekara Gold Podlugovi Mehdijano Bijambare

   

Memorijalne centre Veljaci i Potočari, u petak su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata Doc.dr. Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, Koordinacija boračkih organizacija, koji njeguju tradicije Armije Republike Bosne i Hercegovine: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i Savez boraca Federacije Bosne i Hercegovine, Majke Srebrenice,  predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i imami Medžlisa Islamske zajednice u BiH Bratunac, Srebrenica i Muftijstvo tuzlansko.

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš, upriličilo je posjetu  za 50 članova Udruženja  i mlade iz Ilijaša.  U okviru zvaničnog programa održan je i historijski čas o dešavanjima za vrijeme rata i genocidu u Bratuncu i Srebrenici.

Ministar Bukvarević kazao je da se ova aktivnost Ministarstva organizira već deset godina zajedno s Koordinacijom boračkih udruženja, kada se prvog petka u septembru posjećuju spomen – obilježja u Bratuncu i Srebrenici i odaje počast nevinim žrtvama. Istakao je  da se na ovaj način želi dati podrška ljudima koji su se vratili na ovo područje, uz poziv da se moraju poštivati ljudska prava svih građana na cijeloj teritoriji BiH.

„Danas s ovog mjesta želimo da šaljemo poruke mira, suživota, ali i da poručimo da smo mi svakodnevno u stroju onih koji čuvaju državu BiH. S ovog mjesta također šaljemo poruku da svaka stopa ove naše zemlje koja je natopljena šehidskom krvlju pripada svakom njenom građaninu i zbog toga bila kakva priča o podjeli je nemoguća. Ovih mjesta se moramo sjećati tokom cijele godine, a ne samo 11. Jula“, naglasio je Bukvarević.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je da su Srebrenica i Potočari mjesto kojeg se trebamo sjećati “prije lijeganja i ustajanja, jer je to obaveza svih Bošnjaka”, a predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković smatra da ova  posjeta govori da žrtve genocida u Srebrenici i drugim područjima nisu zaboravljene.

„Danas nastavljamo borbu za BiH, sa svim njenim narodima da bismo svi bili ravnopravni. U Srebrenici ima pozitivne slike koju treba prenijeti, Bošnjaka svakim danom ima više, a 75 posto bošnjačke djece je upisano u prvi razred u Srebrenici“,  istakao je Tabaković.

U Memorijalnom centru Bratunac ukopan je 301 šehid, a izvan Memorijalnog centra, na području općine Bratunac, ukopano je još oko 200 žrtava genocida, a traga se za još oko 300.

Srebrenica je planetarno poznato mjesto genocida, mjesto gdje su zločinci ugasili 8372 života, a do danas u Memorijalnom centru Potočari je ukopano 6504 žrtve.

Nakon obilaska kompleksa Memorijalnog centra Potočari, organizovana grupa iz Ilijaša posjetila je Srebenicu.

  

Autor: Alma Omerović

 

Mesnica Sabanac Mjesto za reklamu