Garden centar SEMINA Ilijaš Malešici Caffe pizzeria i centar Ilijaš

Fondacija ‘Hastor’ stipendirat će 20 učenika iz Ilijaša

Autoskola Velic Ilijas BP Merol Podlugovi Ilijas Pekara Gold Podlugovi Mehdijano Bijambare

   

Ugovori o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Ilijaš, koje obezbjeđuje Fondacija ”Hastor”, danas su potpisani u sali Općinskog vijeća Ilijaš. Dvadeset vrijednih i marljivih učenika kroz narednih dvanaest mjeseci primat će novčanu pomoć u svom obrazovanju, a oni koju budu najbolji dobit će i nagradu u vidu trinaeste stipendije za uloženi trud. Učitelj Ramo Hastor pohvalio je saradnju sa općinom Ilijaš, te pozvao sve stipendiste da poštuju pravila Fondacije.

”Fondacija ”Hastor” već jedanaestu godinu zaredom pomaže djeci da što lakše završe svoje školovanje. Prošle godine stipendirali smo 1714 učenika i studenata, dok je ove godine taj broj povećan za još 330 stipendista. Učenici osnovnih škola primate će 100KM, učenici srednjih škola 150KM dok će studenti primati 250KM tokom 12 mjeseci. Za one koji vrijedno uče obezbjedili smo i trinaestu stipendiju, dok oni koji slabije uče ostaju bez stipendije. Danas sam u općinu Ilijaš donio 20 ugovora, koje će potpisati prisutni roditelji, tako da će ova djeca biti korisnici stipendije ukoliko se ne ogluše o pravila stipendiranja. Kršenjem pravila ponašanja smatrat će se smanjenje vladanja u školi, jer prvo što tražimo od stipendista jeste lijepo vaspitanje, pa tek onda obrazovanje. Fondacija ”Hastor” nastavlja edukaciju svojih stipendista, koji su obavezni da volontiraju 10 časova u toku jednog mjeseca, pripremajući se tako za život”, istakao je učitelj Ramo Hastor.

Almedina Smajlović drugu godinu zaredom stipendistica je Fondacije ”Hastor”. Ističe da je pored finansijske podrške, dobila jednu veliku porodicu koja pomaže društvu i zajednici.

”Student sam Anglistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, i moram da kažem da ovakva podrška znači zaista mnogo. Pored te finansijske podrške, koja je naravno veoma bitna, Fondacija ”Hastor” je jedna velika porodica gdje imamo i studente i srednjoškolce i učenike osnovne škole, gdje se svi družimo, pomažemo jedni drugima i na taj način doprinosimo našem društvu i cijeloj zajednici”, kazala je Almedina Smajlović, stipendistica Fondacije ”Hastor”.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se Fondaciji ”Hastor” na čelu sa učiteljem Ramom Hastorom za nesebičnu pomoć koju pružaju u svrhu obrazovanja, rekavši kako ulaganje u obrazovanje i zdravstvo može da doprinese boljem život građana općine Ilijaš.

”Vi svakako znate da je Općina opredjeljena prije svega prema obrazovanju, zdravstvu, što predstavlja onaj nivo koji treba da doprinese jednom boljem životu građana općine Ilijaš. Danas imamo jednu lijepu priliku da pričamo o obrazovanju, o pomoći prema učenicima i studentima. Općina kroz svoj Budžet izdvaja značajna sredstva i ima jedan ozbiljan program stipendiranja, ali je i svaka druga pomoć itekako dobrodošla. Ovo je prilika da se zahvalim Fondaciji ”Hastor”, u ime učenika, studenata i građana općine Ilijaš na ovoj pomoći koju pružaju u Ilijašu i predstavlja mi zadovoljstvo što imamo ovu Fondaciju koja već značajan broj godina djeluje u našem gradu. Ovdje svakako imamo jedan spoj ekonomije i obrazovanja, obzirom da je nosilac ove Fondacije grupacija ”Prevent”, a sasvim sam siguran da će ovaj spoj nastaviti da daje samo najbolje rezultate za građane Ilijaša”, naglasio je općinski načelnik.

Fondacija ”Hastor” već jedanaest godina olakšava školovanje učenicima i studentima. Ove godine šansu za kvalitetnije obrazovanje dobilo je dvadeset stipendista sa područja općine Ilijaš, a rečeno je kako  će se ova lijepa praksa nastaviti i u budućnosti.

Autor: Adela Salihović / Radio Ilijaš

Mesnica Sabanac Mjesto za reklamu